Србија

НИЈЕ ДОБРО! Да ли ће доћи до пооштравање мера у Србији због короне? Доктор Јанковић открио све!

Пооштравање мера јесте разматрано на последњој седници Кризног штаба, каже имунолог Срђа Јанковић и додаје да је за сада акценат на бољој примени мера које су већ на снази.

Он је за ТВ Пинк навео да ће мере бити пооштрене уколико епидемиолошка ситуација настави да се погоршава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Желели смо да пошаљемо јаку поруку да ми већ имамо мере на снази, али да то изгледа није озбиљно схваћено. На снази су противепидемијске мере које би већ ублажиле ситуацију да су доследно и ригорозно спроведене“, рекао је Јанковић.

Како каже, чланови Кризног штаба разговарали су о правном оквиру и да ли се може законском снагом деловати да се мере спроведу.

Он је нагласио да је у овом моменту најважнија лична одговорност и да то мора бити испред силе закона.

Упитан да ли здравствени систем у Србији „одолева удару трећег таласа“, Јанковић је рекао да у овом тренутку одолева и да може још дуго да издржи.

„Међутим, уколико дође до наглог пораста великог броја оболелих то ниједан систем не би могао да издржи, ни много јачи него што је наш. Наш циљ јесте да се не приближимо, а камоли досегнемо ту границу. Да ли ће се то десити зависи од нас“, рекао је он.

Напомиње да већина грађана поштује мере и понаша се узорно, али да морамо сви као друштво да их поштујемо.

На питање да ли се очекује у трећем пику да буде више пацијената на болничком лечењу он је рекао да то „мора да се очекује“.

Најважније у овом моменту је, наводи, да се ограничи пораст броја оболелих тако да здравствени систем може да се избори, да буде што мање заражених и што мање људи са тешком клиничком сликом.

Привремене болнице, попут Арене, су важне како би се што мање специјализованих болница уводило у ковид систем.

„Потребно је да лечимо људе и од других болести, у супротном ће нам ова пандемија однети индиректан данак у људским животима. То су она погоршања које неко може да доживи ако није стигао на ред да лечи своју основну болест од које иначе болује зато што су болнице претворене у ковид центре“, рекао је Јанковић.

О вирусу корона каже да има невероватно незгодну комбинацију заразности и ризика од смрти.

„Вирус може брзо да се шири, не убија сваког кога зарази, али постоји огроман број људи који су угрожени. Тако када бисмо гледали статистички, то није вирус који спрада међу смртоносније“, закључио је Јанковић.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг