Србија

Никад више заражених, а болнице у Србији скоро празне — како је то могуће?

Србија је прекјуче забележила рекордан број новозаражених од корона вируса, чак 512 за само 24 сата (јуче „само“ 416), много више него током прва два таласа ковида-19. Међутим, тај мега-удар скоро да уопште није видљив у другим параметрима епидемије у нашој земљи.

Наиме, према последњим подацима на болничком лечењу у овом тренутку имамо 515 пацијената, док смо током првог таласа у једном тренутку достигли број од 3.900, а летос током другог чак и рекордних 4.858 колико је забележено 15. јула. Тог дана, међутим, у Србији је регистрован „само“ 351 новозаражени, знатно мање него јуче.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, сада када имамо рекордан број новозаражених, „само“ 24 пацијената је на респираторима, док их је од 7. јула до 10. августа увек било изнад сто, а рекорд је достигнут 22. јула – чак 205.

Како би видели каква је ситуација на терену, репортери „Блица“ су обишли Инфективну клинику и Институт „Торлак“, међутим, за разлику од слика које су виђане летос, на ове две локације уопште није примећен већи број особа. И то све у Београду где се бележи половина свих заражених у Србији.

Дакле, по званичним подацима Минситарства здравља и Института „Батут“ у последњој декади октобра имамо рекордан број новозаражених, али прилично мали број оних који су на болничком лечењу, а посебно у тешком стању на респираторима.

Како је објаснио епидемиолог др Бранислав Тиодоровић за „Блиц“, „како год бројке изгледале, у питању су млади људи од 20 до 40 година, али и до 60, који не захтевају болничко лечење, али захтевају максимални опрез да се вирус не би даље ширио“.

„Тако почиње талас, са тим младим људима који се не осећају лоше, или чак оду да се тестирају, па тако сазнају да су заражени. Па сигурно имамо више онх који не оду код лекара, мисле да ће то проћи на ногама, а има и оних са асимптомском сликом. Ми у болницама још увек немамо велики притисак, што је добро са једне стране јер имамо времена да се припремимо“ објаснио је др Тиодоровић.

Извор: Блиц/sputniknews.com