Србија

НОСИТЕ МАСКЕ ИЛИ ЗАТВАРАМО БЕОГРАД! Стигло шокантно упозорење доктора Кона!

Престоница за две недеље може ући у ванредну ситуацију, а ако нема маски и дистанце, ширење вируса може да се реши само спречавањем контаката, поручио је др Предраг Кон

Београд је већ дуго главно жариште коронавируса у Србији и у њему је на дневном нивоу скоро половина свих новозаражених у земљи, а епидемиолог и члан кризног штаба Предраг Кон упозорава да је престоница већ у неповољној ситуацији и да за две недеље можемо ући у ванредну, те да ако грађани не буду носили маске, нема друге мере осим затварања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По Хрватској видимо шта нас очекује, не треба да мислимо да смо ми нешто посебно и да ће да нас мимоиђе од целе Европе. Ако грађани не буду носили маске и придржавали се физичке дистанце, нема друге мере осим затварања Београда. Не интересује ме политика, неповерење у кризни штаб, једино ме интересује и брине чињеница да се вирус брзо шири, пре свега озбиљно у Београду, и да се може успорити једино ношењем маски и држањем физичке дистанце. Ако то не буде случај, следи затварање или катастрофа. Немојмо се плашити мера, јасно је да ово може да се реши само спречавањем контаката, да ли ће то бити полицијски час, ванредно стање, мора се спречити ширење – рекао је, видно револтиран, др Кон јуче у јутарњем програму ТВ Прва.

Кина добар пример

Он је додао да се школе ипак засад неће затварати, али и указао на чињеницу да у Кини нема ширења вируса већ пет месеци, због велике дисциплине грађана и ношења маски. Др Кон је поменуо и да се у свету све мање говори о вакцини против ковида 19 и да то индиректно показује да је неће бити још дуго или да неће бити масовне вакцинације.

Инфектолог проф. др Жарко Ранковић слаже се с тим да је ситуација тренутно веома озбиљна, као и да нас чека бурна јесен уколико се не будемо придржавали препоручених мера.

– Уколико људи не буду носили маске и држали дистанцу, чека нас опет отварање нових ковид болница, пуњење капацитета, преоптерећење здравственог система, а најгори су свакако губици људских живота. Уколико апели за одговорно понашање грађана и ригорозна контрола спровођења мера не дају резултат, може доћи до увођење полицијског часа и контроле уласка у земљу, попут обавезне мере самоизолације – рекао је др Ранковић за Курир.

Реч грађана

А Београђани би, у случају погоршања епидемиолошке ситуације, између обавезе ношења маски на отвореном и полицијског часа у великој већини изабрали маске, мада верују да би забрана кретања била ефикаснија мера за спречавање ширења короне, показала је анкета коју је јуче спровео Тањуг. Међу саговорницима било је оних који су недвосмислено одмах подржали ношење маски, уз напомену да бисмо сви морали да будемо дисциплиновани, али и оних који су убеђени да до таквог погоршања неће доћи, па нису ни за једну ни за другу меру, а још има и оних који сматрају да вирус не постоји.

Вероватноћа заражавања

Ако заражена и друга особа не носе маске, а удаљене су мање од метра, вероватноћа заражавања је од 70 до 80 одсто
Ако само заражена особа носи маску, вероватноћа заражавања је пет одсто
Ако обе особе носе маску, вероватноћа заражавања је мања од једног процента

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс