Свет

НОВА ШОКАНТНА НАСЛОВНИЦА ШАРЛИ ЕБДОА: Ердоган ће побеснети на Французе (ФОТО)

У ДАНИМА данима појачаних тензија између француског председника Емануела Макрона и турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана, француски сатирични лист „Шарли ебдо“ објавио је нову насловну страну на којој се налази управо карикатура турског лидера.

Лист познат по провокативним карикатурама, објавио је насловницу на којој се подсмева Ердогану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ердоган: Приватно је врло духовит – наводи се на насловној страни уз цртеж Ердогана који у доњем вешу седи на фотељи и задиже хаљину жени која носи хиџаб.

Да подсетимо, тензије између Европске уније и Турске су порасле откако је турски председник Реџеп Тајип Ердоган упро прстом у ментално стање председника Француске Емануела Макрона, а челници ЕУ су осудили његову реторику. Осим Турске, чини се да је цео муслимански свет устао против Макрона који је чак у иранским новинама завршио на карикатури као ђаво.

Након бруталног убиства наставника Самуела Патија пре две недеље у Паризу, председник Француске бранио је слободу говора.

– Нећемо се одрећи карикатура и цртежа, чак и ако се други повуку – рекао је Макрон позивајући на крај мржњи и насиљу.

Иначе, убијени наставник је недуго пре злочина својим ученицима на часу показивао карикатуре пророка Мухамеда. Након његовог убиства на згради у Паризу, у част преминулог, приказани су цртежи листа „Шарли ебдо“.

Извор: Новости