Србија

ОБЈАВЉЕН ПРЕСЕК СТАЊА: Драстично скочио КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ, половина новозаражених је из једног града

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 2.906 особа, од тога су 102 биле позитивне, док је преминула једна особа.

Конов коефицијент, односно број заражених у односу на број тестираних је 3,51 одсто, што је забрињавајућ податак, с обзиром на то да је идеално да у епидемији он износи тек 0,5 одсто, да би смо могли да кажемо да је ситурација мирна, а све преко 2,5 одсто треба да нас брине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према последњим подацима Министарства здравља и Института „Батут“, на респираторима у здравственим установама широм Србије налази се 20 пацијената.

У Београду и даље имамо највише заражених – 52, односно у процентима 51 одсто. Затим следе Ниш и Крагујевац са по 7, Нови Сад, Краљево и Врање са по 4, а остали имају по два, једног или ниједног новозараженог.

Подсетимо, број заражених у Србији, нарочито у Београду, расте од прошле недеље. На снази је нова мера – сви угоститељски објекти и радње раде само до 23 сата, укључујући и оне са баштама. Јуче смо у Србији имали 168 позитивних од 4.976 тестираних, а једна особа је преминула.

Струка упозорава грађане да смо већ ушли у трећи талас епидемије, иако је он првобитно био најављен тек за крај октобра и почетак новембра. С обрзиом на то број заражаних већ данима нагло расте, стручњаци апелују на све да се придржавају епидемиолошких мера – ношење маске, држање дистанце и редовно прање и дезинфекција руку.

Покрајински секретар за здравство и члан републичког Кризног штаба Зоран Гојковић истиче да цела Европа гори по питању броја заражених вирусом корона, да су скоро сви већ пооштрили мере и у том смислу наводи да је Мадрид већ у карантину, у Берлину је уведен полицијскаи час, у Бугарској никада више није било оболелих.

Извор: Блиц