Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Следи нам сезона слава! ОВА ДВА ПРАВИЛА МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ!

Сви би требало да се придржавамо правила.

У сусрет славама, које ћемо због епидемије коронавируса прослављати у специфичним околностима, препоруке струке подржала је и Српска православна црква. Крсну славу требало би обележити уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нема крсне славе без свеће, жита, вина и колача који се припрема са светом водицом. Традиција њеног освештавања у домовима верника у Крушевачкој епархији неће бити прекидана, уз поштовање препорука лекара о противепидемијским мерама.

„Ове године свештеници су нормално кренули да свете водицу. Постоје појединачни случајеви где људи зажеле да им донесемо у флашици водицу, и ми им наравно изађемо у сусрет. А ево јуче је био празник Св. Апостола Томе и велики број наших верника је са маскама долазио у храм Божији. На сваком столу где се реже колач постоји алкохол тако да свако од нас и од њих може да руке дезинфикује“, истиче Жељко Марковић, старешина Цркве Лазарице.

Брига о сопственом здрављу није израз одсуства вере већ љубави и одговорности према ближњима. Отуда ће већина верника ове године послушати савете да заштитника дома прослави са што мање гостију или само у кругу породице.

„Породица као мала црква, као црква у малом, управо на дан славе треба да посведочи то. Слава ће бити прилика да нас сабере, да нас окупи, да се потрудимо да што више једни другима посведочимо љубав, а можда на овај начин ћемо и пожелети једни друге да бисмо једни друге више волели“, наводи Жељко Марковић.

Повратак традицији, обележавању крсне славе у кругу породице или, како се некада чинило, са гостима који накратко наврате да се послуже житом, кафом и колачима, можда су права препорука у години пандемије.

О ризицима које носи епидемија говорио је и директор Клиничког центра у Крагујевцу др Предраг Саздановић, који је навео да све то може да се деси за 10-15 дана.

„Замислимо да је данас 15. новембар и да Србија обара све дневне рекорде у броју новозаражених и да треба да славите своју славу, рецимо Аранђеловдан, а ви немате кога да позовете, јер су сви које познајете или заражени или на интензивној нези“.

– Уколико данас нисмо паметни, ако данас не носимо маске, нисмо пажљиви и избегавамо илегална окупљања, не држимо дистанцу и не перемо руке, онда ће нам се десити да нећемо имати кога да позовемо за своје славе, јер ће бити масовног заражавања и биће много болесних – додао је Саздановић.

Правила и савети

– Породичне славе треба прослављати само у кругу породице и најближих сродника, без звања гостију, како је то иначе уобичајено. Славски колач треба донети на литургију у парохијски храм да би га свештеник благословио и преломио са свечарем.

– Мало освећење водица и даље се неће обављати по домовима верника. У храмовима ће увек бити освештане воде, како би верници могли, по потреби, да је добију од свештеника и понесу домовима.

– Потребно је да будемо свесни да брига о сопственом здрављу и заштити није израз одсуства вере, као што то неки мисле и тврде, већ представља пре свега израз љубави и одговорности према ближњима, посебно онима који могу да имају теже последице од евентуалне заразе.

Без љубљења и проветравајте често

Епидемиолози стално упозоравају да је ризик свако окупљање већег броја људи у затвореном, у кући или стану, и да се на мере превенције не сме заборавити и таква окупљања треба свести на прихватљиве оквире. Нарочито сада када је хладно и када окупљања организујемо у затвореном простору, где се вируси иначе брже и лакше шире.

Епидемиолог др Радмило Петровић рекао је недавно да славе треба славити у кругу породице, са мањим бројем гостију, да се не треба љубити и да је обавезно прање руку.

Указује на то да би људи у затвореном простору требало да буде на прописаном одстојању, уз обавезно проветравање просторије.

 

 

 

 

 

Извор:РТС