Србија

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР ЈАНКОВИЋ: Ево када се очекује крај епидемије!

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јаковић рекао је да се крај епидемије не очекује ове јесени, додајући да од свих нас зависи колико ће све трајати.

Срђа Јанковић истиче да модели који се праве кажу да за неколико недеља корона може да се разбукти уколико се не будемо придржавали мера. Од грађана, каже, зависи колики ће бити пораст.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Критичан је сваки дан кад можемо нешто да спречимо, а то не урадимо. Сваки пут кад спречимо, мењамо ситуацију набоље. Ми смо учесници а не посматрачи“, напомиње имунолог.

Сматра да ће човек победити вирус, односно да ће доћи до новог начина заједничког постојања и прилагођавања једно на друго.

„Може да нестане ако имамо вакцину, али све то захтева време. За ову јесен не можемо очекивати крај пандемије, али морамо да се штитимо шта год да радимо“, наводи Јанковић.

Уколико дође до убрзаног преношења вируса међу људима, Срђа Јанковић указује да ће бити уведено обавезно ношење маски на отвореном.

„Сваки незаштићен контакт међу људима је фактор ризика и зато маска има свој пуни значај“, додаје члан Кризног штаба.

Према његовим речима, бројке су за сада релативно повољне, али не охрабрује што их поједини грађани схватају као претерано добре, па се не штите.

„Ово ће да потраје, а од нас зависи колико ће да нас кошта у људским животима и здрављу“, наглашава Јанковић.

Када је реч о вакцинацији против грипа, Јанковић наводи да интересовање расте из године у годину и да је важно да се вакцинишу ризичне групе – хронични болесници, старији грађани, деца и труднице.

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Тањуг