loading...
Србија

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР ТИДОРОВИЋ: Ево када ће доћи до затварања школа!

Трећи талас је у току, затвараћемо кафиће и ограничити окупљање на пет особа где корона буде буктала,а настава свугде може онлајн

Трећи талас короне увелико је у току и ако се не будемо уразумили и поштовали противепидемијске мере, за две недеље имаћемо више од 500 оболелих дневно, а кад пређемо тај број, могуће је да ћемо одлучити да више не буде наставе у школама и на факултетима, већ ће настава бити искључиво онлајн, од куће.

Претходних дана смо се опасно приближавали бројки од 200 оболелих за дан.

– Ова недеља биће велики тест, уверићемо се да ли је и онај део народа који не поштује баш много мере схватио да је озбиљно и да ли сви наши апели имају неког успеха или смо осуђени на потпуни неуспех. За мене је пријатно изненађење што се у Нишу претходна два-три дана, као и у неким другим градовима, угоститељи придржавају радног времена до 23 сата. Ако и у Београду буде кренуло како ваља, онда нећемо прећи 100-150 нових позитивних дневно. Међутим, уколико у Београду не буде схваћено колико је ситуација озбиљна, као и у Новом Пазару, који је укинуо па поново вратио ванредну ситуацију под притиском с врха, имаћемо најмање 300-400 нових случајева дневно врло брзо.

А шта ће бити са школама и факултетима?

– Школе и факултети се засад држе. Али ако пређемо 500 заражених за дан, што је реално очекивати да ће се десити у наредне две недеље, ако се народ не уозбиљи, настава више неће бити у школама и на факултетима, већ искључиво онлајн.

Па која нам је стратегија да не дођемо до 500 случајева?

– Једини излаз је да направимо добар увид у сваку локалну заједницу. Не можемо у целој држави ићи с још јачим пооштравањем мера ако се разбуктавање дешава у највећи градовима и неким срединама које неће да схвате колико је ситуација озбиљна.

Које су то мере?

– Затварање угоститељских објеката и смањивање окупљања са 30 особа! на пет. Они градови и вароши који се труде не треба да буду кажњавани. Географском дистрибуцијом броја позитивних видеће се где је жариште, па ако буде требало, и поједини делови града биће затворени или део града неће у потпуности функционисати. Не треба уводити полицијски час, већ потпуно затворити кафиће, ресторане, а продавнице, снабдевање храном, пумпе и апотеке треба оставити да раде. Затворићемо и биоскопе, позоришта, неће бити дозвољене никакве манифестације, ни културне ни музичке. Зашто бисмо у Пироту ишта затварали кад тај град за три месеца има укупно осам случајева. Не морају сви да плаћају цех због неодговорног понашања неких.

Значи ли то да ћемо убрзано пунити болнице?

– Добра ствар овог тренутка је што је, и пред повећања броја позитивних, хоспитализација још на ниском нивоу. А то значи да су позитивни с благим симптомима или чак и асимптоматски случајеви. И ту ситуацију треба искористити да се здравствени систем припреми и да све мере иду ка томе да смањимо ризике у преношењу вируса с младих на старију популацију. Огромна већина ноовозаражених је старости између 20 и 40 година. Пажња је зато на студентима, средњошколцима, младима. Али морамо да гледамо и на велике колективе.

Па како да спречимо то преношење?

– Сви који су позитивни, а нису за болницу иду у кућну изолацију 14 дана. А онда да обезбедимо повећани обим тестирања, да идемо и на оне који су контакти инфицираних.

Проценат позитивности је већ 3,5 одсто, колико је позитивних у односу на број тестираних.

– И позитивност ће још да расте ако се одмах не уозбиљимо. И зато је изузетно важна ова недеља, да видимо да ли смо успели да убедимо све оне који су потенцијални извор вируса да се понашају одговорно према себи и околини.

Дакле, да очекујемо нови јул?

– Надам се да неће бити као у јулу. Да нам се то не би десило, константно скрећемо пажњу становништву да се понаша одговорно. Увек је боље схватити озбиљност ситуације него користити казне и прекршајне пријаве.

А до када ће трајати овај трећи талас?

– Сигурно ће трајати све до нове године. Октобар ће да прође врло брзо, а тиме пролази и михољско лето, кад је више људи било на отвореном. А онда долазе новембар и децембар, хладни и влажни, људи ће боравити у затвореном. И нормално је да ће бити много већи ризик за преношење.

Па до нове године ћемо доћи до 1.000 заражених дневно?

– Уз поштовање свих мера, можемо да се изборимо. Заиста се надам да ће сви бити свесни да се морамо понашати одговорно и да нећемо прећи ту страшну бројку.

И поред свега тога, треба да славимо крсне славе?

– Обавезно да се славе славе, с тим да сваки домаћин процени који су то услови под којима ће безбедно славити. А то значи не више од 30 људи, али и да се има простор за то, да буде барем 1,5 м између сваког. Тамјан је добро да користе, али тамјан није тај који ће сигурно дезинфиковати просторију. И храна треба да буде припремљена уз поштовање дезинфекције. Српски обичај је да се слави у кући. А то модерно прослављање по кафанама, то није српски обичај. И подразумева се – без грљења и љубљења.

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс