Регион

ОГЛАСИО СЕ КНЕЖЕВИЋ! Срби поставили услов за улазак у владу Црне Горе!

Фото: Јутјуб

ЈЕДАН од лидера Демократског фрона у Црној Гори Милан Кнежевић каже да ће Црна Гора добити владу састављену по изборној вољи грађана од 30. августа и да не може да прихвати да Срби у Црној Гори не могу да покривају безбедносни ресор.

– Мислим да нема разлога за забринутост да ће се (Мило) Ђукановић вратити – казао је Кнежевић гостујући на телевизији Прва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли има истине у писању појединих медија да је Демократски фронт спреман да подржи мањинску владу, Кнежевић је рекао да је „то брутална неистина“.

– Демократски фронт би на тај начин изиграо поверење 135 хиљада грађана који су нас гласали. Ми бисмо тиме одустали од наших програмских и идеолошких принципа за које смо се залагали за време изборне кампање и прихватили би да Срби не могу да уђу у владу… Опет би се нашли у времену Демократске партије социјалиста и оној стигматизацији Срба – казао је Кнежевић.

То су спекулације, ми их одбацујемо, поручио је он.

Кнежевић је казао да је вероватно циљ тих спекулација да изврше притисак на Демократски фронт и њихову намеру да инсистирају на суспензији закона о слободи вероисповести.

Он је казао да је стављање тог закона ван снаге услов Српске православне цркве, Митрополије Црногорко-приморске и осталих епархија у Црној Гори.

– Сваки покушај да се прича око закона о слободи вероисповести измести у неко будуће време, неки футур први или други, представља изигравање изборне воље грађана – поручио је Кнежевић.

– За сада имамо да је партија Дритана Абазовића против суспензије закона о слободи вероисповести, а сви ови остали политички субјекти су спремни да учествују у изгласавању суспензије тог закона – казао је Кнежевић.

Истакао је да у Београд није дошао по инструкције, већ да су у питању приватни разлози посете главном граду Србије.

Према његовим речима, у Црној Гори теку рокови и неопходно је да Мило Ђукановић формално додели мандат Здравку Кривокапићу како би могао да започне консултације.

Говорећи о кадровским решењима и министарским позицијама, Кнежевић подсећа да су јасно саопштили да неће дозволити никакве „елиминаторске услове“ за било каква персонална решења.

– Нико од нас не инсистира на министарској функцији. Ми нисмо разговарали о ресорима, али никако не можемо да прихватимо да Срби у Црној Гори не могу да покривају ресоре Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Министарства правде, Агенцију за националну безбедност, Министарства спољних послова, Војно обавештајну агенцију и све оно што подразумева безбедоносни ресор, јер је неко уплашен за државне интересе Црне Горе ако Срби буду у тим ресорима – казао је Кнежевић.

Упитан о Ђукановићевим изјавама о стварању српског света на релацији Бањалука-Подогорица-Београд, Кнежевић каже да је реч о „параноји одлазећег диктатора“.

– То је човек који не може да се помири са стварношћу. Тај наратив о великој српској хегемонији и оптуживање Александра Вучића да је учествовао у овој изборној кампањи и допринео победи Демократског фронта – представља класичан наратив који је он заступао и за време кампање – додао је Кнежевић.

Говорећи о односима Србије и Црне Горе, рекао је да ће тај однос бити њихов спољнополитички приоритет.

– Црна Гора ће бити окренута ка Србији која ће изаћи на ногама из ове кризе – казао је Кнежевић и поручио да је Србија братска земља.

 

 

 

 

Извор: Б92