Србија

ОГЛАСИО СЕ ВУЧИЋ! Градимо једну мултифункционалну болницу, отварање за два месеца! Ево о чему се ради!

Председник Александар Вучић обилази данас радове на изградњи нове ковид болнице у Војном комплексу „Земун економија“ на Батајничком друму бб у Београду.

Изненадна посета председника градилишту те болнице најављена је синоћ из његове прес службе за 8.30 часова ујутру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С председником су и министри Александар Вулин, као и Златибор Лончар, а с њима је и директор Клинике за инфективне и тропске болести у Београду Горан Стевановић.

– Добио сам фотографије са лица места пре неки дан, али нисам знао да ће оволико да буде. Ово ће бити велика болница. Пред нама је тешка јесен, нешто више од 4 милијарде је уложено у овај објекат – рекао је председник током обиласка и додао да је срећан што су укључене српске фирме у изградњу.

– Опремићемо је брзо, овде ће бити много лежајева интензивне неге. Ово се плански гради од почетка – исиче председник.

Председник је поразговарао и са радницима на градилишту и пожелео им успех у послу, као и срећу њиховим породицама.

– Поносан сам на вас и ваш резултат – поручио им је председник.

Један од радника пришао му је током обиласка радова и рекао да нема бољег од њега, а Вучић им је рекао да је важно да пожуримо са тим радовима и да мора да буде готово до 1. децембра пошто би ковид могао поново да се врати код нас због ситуације у Европи која је сада лоша.

Министар за здравство Златибор Лончар рекао је да ће у у новој болници бити два скенера, ангио сала, дијализа, порођајна сала.

Вучић је пренео да у истом темпу теку радови у Крушевцу, на два пута мањој ковид болници, која ће бити од великог значаја за Расински, Шумадијски, Рашки, па и део Топличког, Нишавског и Моравичког округа.

Вучић истиче да држава улаже у здравствене капацитете око 170 милиона евра, не рачунајући улагање у клиничке центре, Инфективну клинику и ковид болнице. Тако се улаже у здравствене објекте у Врању, Пироту, Кикинди, Лесковцу, Прокупљу и Аранђеловцу, Горњем Милановцу, Смедервској Паланци, Врбасу, Пожаревцу.

Председник се потом обратио новинарима и свима присутнима.

– Надомак Батајнице градимо највећу ковид болницу, коју би требало да отворимо за два месеца. Овде градимо једну мултифункционалну болницу. У време када су људи мислили да се приближавамо крају пандемије, донели смо одлуку да изградимо нову болницу. Показало се да упркос вишедеценијском разарању нашег здравственог система, успели смо да полако подижемо наше здравствене капацитете – казао је председник и најавио да ће обићи радове и у Клиничком центру Србије.

Држава улаже огроман новац у здравствену инфраструктуру, какав вам је здравствени систем такво вам је стање у држави. Срећан сам како ово овде данас изгледа, пре само два месеца овд еје била ливада а сада велелепно изгледа. претпостављамо да долази теже време за нас, ужасна је ситуација у Европи. Имамо огроман страх и зато молим да сви будемо дисциплиновани и да покушамо да спречимо тешке последице на јесен и зиму – поручује Вучић.

Председник каже да је важно да „1. децембра покажемо грађанима Србије шта су зарадили и заслужили“.

– Овде у сваком тренутку ради око 400 људи и 20 српских грађевинских компанија. Овде ће бити најбоља могућа опрема – нагласио је Вучић.

Председник се захвалио лекарима, који и данас најтежи део посла обављају и брину о нашем становништву и спасавају животе.

Србија је једна од најбезбеднијих држава у Европи по питању ковида, а у региону свакако најбезбеднија – нагласио је Вучић.

Потом је одговарао на питања новинара.

О спуштеној рампи за грађане Србије ка земљама ЕУ

– Нису одлучивали они смао о Србији. Код нас се води једна кампања против ЕУ, коју не разумем. Они су одлучивали о свим земљама ван Европске уније. Наши резултати су неоспорни. Како да кажу не можемо да пустимо 5 а пуштамо Србију, то је била генерална одлука а не против Србије.

О забрани уласка на КиМ министру Шарчевићу

– То је увек знак слабости. Њихова политичка нервоза стално траје, стално имају сукобе. Нити су Шарчевићу нешто нажао учинили, нити нашим школама, ми финансирамо наше школе на КиМ, надам се да ћемо имати више деце у школама.

О вакцини против короне

– Вакцине ћемо увести када будемо сигурни у њихов квалитет и нећемо их бирати по земљи порекл, као што тои раде неки неодговорни политичари. Направићемо оно што је најбоље у складу с нашим лекарским протоколима. Мораћемо да добијемо састав вакцине, а не само готов производ да би наши лекари могли да кажу да је то добро. Ако буде више добрих добићете све, ако буде једна онда једну. Чим будемо имали сигурне вакцине, постараћемо се да будемо на челу колоне да се те вакцине обезбеде.

Председник каже да су вакцине скупе, између 20 и 26 долара две дозе.

– Између 2.000 и 3.000 динара за сваког човека, али држава ће да плати – рекао је Вучић.

Председник је додао да је поносан на све лекаре.

Градња ковид болнице, од две колико је Вучић најавио у јеку епидемије корона вируса, почела је у августу, а очекује се да ће бити завршена до децембра.

Болница ће, како је најавио председник, бити врхунска здравствена установа, са најмодернијим уређајима, 200 јединица интензивне неге и 804 полуинтензивне.

Он је рекао и да се ковид болница гради да би био ослабљен притисак на лекаре и медицинске сестре у болницама које су претрпеле удар епидемије корона вируса.

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Тањуг