Свет

ОНИ СУ ДОНЕЛИ ОДЛУКУ! Карантин почиње у понедељак и трајаће месец дана! ОВО ЈЕ ЗАБРАЊЕНО!

Немачка савезна и покрајинске владе договориле су се око увођења нових рестрикција које ће важити у целој земљи, како би се зауставио драстични пораст броја инфицираних корона вирусом, пише “Дојче веле” (DW).

– Морамо да делујемо сада. Наш здравствени систем данас може да се носи са овим изазовом. Али ако се настави овим темпом, достићи ћемо границу за неколико недеља. Због тога су неопходне ове оштре мере – рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел на конференцији за штампу после састанка са премијерима савезниих покрајина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Масивна ограничења свакодневног живота ступају на снагу у понедељак, 2. новембра, и важиће до краја месеца. Циљ је да се до Божића смањи број нових инфекција, а да притом привреда функционише, а школе и вртићи остану отворени, наводи DW.

Заједнички боравак на јавним местима биће дозвољен само члановима једног домаћинства или заједно са још једним домаћинством и то највише десет особа. Кршења ових мера биће санкционисано.

Сви догађаји који служе забави или разоноди биће забрањени. Позоришта, опере, концертне дворане и биоскопи биће затворени до краја месеца, као и барови, ресторани, фитнес студији и све врсте јавних базена, козметички салони, салони за масажу, салони за тетовирање и све што се тиче неге тела.

Забрањен је и групни аматерски спорт, све осим индивидуалног спорта. Професионална спортска такмичења ће се одржавати без публике, што се односи и на Бундеслигу.

Забрањено је ноћење у хотелима, мотелима, пансионима или приватним апартманима – осим ако се ради о непоходним путовањима, као на пример због посла.

Меркел је позвала грађане да се уздрже од путовања и посета.

Остају отворене школе, вртићи, мензе, храмови, све продавнице – с тим што је дозвољено да буде максимално један купац на 10 квадрата, затим фризерски салони и занатске радње.

Медицински неопходни третмани, као што је физиотерапија, такође ће и даље бити могући. Достављање хране и пића, укључујући и оно из барова и ресторана је могуће.

Такође је речено да ће посете старачким домовина бити и даље дозвољене, наравно, под важећим мерама предострожности, истиче DW.

Од фирми се захтева да где год је то могуће – дозволе запосленима рад од куће.

Договорено је да се детаљно разради план финансијске помоћи за оне који због ових нових мера губе приходе. Обим те помоћи, како је речено, биће и до 10 млијарди евра, а да ће се надоканадити зарада у висини од 75 одсто од оне у прошлог години. То се односи на мале фирме, почевши од појединаца који запошљавају само себе па до фирми које имају до 50 запослених, наводи DW.

Ово је једина покрајина која се само делимично слаже са ограничењима. Тирингија подржава само “оне мере које су по научним сазнањима погодне и пропорционалне за ефикасно сузбијање инфекције”, наводи се у протоколарној изјави Државне канцеларије ове савезне покрајине на истоку Немачке, како преноси DW.

Меркел ће се поново састати са покрајинским премијерима 11. новембра, када ће оценити да ли су донете мере постигле циљ и да ли је потребно извршити нека прилагођавања.

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс