Србија

ОВО ЈЕ БАЈДЕНОВА СТРАТЕГИЈА ЗА СРБИЈУ! Његов саветник открио све: Ево шта Срби могу да очекују ако он победи!

Саветник кампање Џоа Бајдена, Мајкл Карпентер, каже да постоји Бајденова стратегија за Србију и истиче да демократски председнички кандидат јако добро познаје нашу земљу и Западни Балкан и има добар однос са председником Александром Вучићем.

Карпентер је за ТВ Прва рекао да је о Бајденовој стратегији за Србију разговарано више пута са припадницима српско-америчке заједнице који подржавају Бајдена и о томе какав би био стратешки приступ Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је навео, био би фокусиран на улазак Србије у ЕУ, подршку даљим реформама у области владавине права, на боље међуљудске везе, у смислу путовања и улагања америчких компанија у Србији, као и на јачање билатералних војних односа између САД и Србије….

„Потпредседник Бајден јако добро познаје Србију и Западни Балкан, има добар однос и сарадњу са председником Вучићем, они су се састали више пута, а ја сам присуствовао бројним састанцима“, рекао је Карпентер, који је и директор организације „Пен Бајден центар“.

Он је премијерку Србије Ану Брнабић назвао „врло занимљивом и искусном политичарком“ и изразио наду да ће Бајденова администрација с њом сарађивати.

„Постоје шансе да се искористе неке везе које су успостављене у претходних неколико година, али циљеви су да се Србија учврсти као стратешки важна земља на Западном Балкану и учврсти у ЕУ и евроатланским структурама“, рекао је Карпентер на питање какву политику и однос Србија може да очекује ако Бајден победи на изборима 3. новембра.

Упитан какав однос Србија може да очекује од Бајдена према дијалогу Београда и Приштине ако победи, он тврди да је крајњи циљ дијалога обострано признање.

„Од Бајденове администрације бих очекивао много активније учешће, заједно са ЕУ, да седну заједно за сто, да немамо два паралелна процеса који се дешавају, а једни не обавештавају друге, већ да имамо два истовремена процеса. Један јединствени дијалог између Србије и Косова, уз ЕУ и Америку. Мислим да ће то довести до највећег успеха у будућности“, поручио је Карпентер.

Оценио је и да је Вашингтонски споразум у многим елементима позитиван, у смислу економских веза и комуникација између Београда и Приштине.

„Мислим да је све то сјајно, али моја главна замерка није његова садржина, већ чињеница да је одвојен од европског дијалога. Надам се да ће се у будућности синхронизовати иницијативе САД и ЕУ и да ће заједно САД и ЕУ водити тај дијалог ка закључењу да можемо да имамо Србију у ЕУ“, поручио је он.

Карпентер је додао да је велики оптимиста да ће Бајден победити на изборима, а на питање да ли ће, уколико се то догоди, бити његов Гренел, рекао је да не може да говори о томе каква ће бити његова будућа улога у Бајденовој администрацији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг