Србија

Ово је цела Србија чекала! Кон открио све: Да ли ће бити ванредног стања, и ко је крив за ширење вируса!

Не бих уводио ванредно стање сигурно, можда нешто рестриктивније, али не толико. Оно што свакако треба да буде јесте да се обезбеди спровођења мера, о томе причам два месеца – рекао је јутос др Предраг Кон упатан да ли било ванредног стања да се он пита.

Он је рекао да се „улива“ вирус у школе, па и у вртиће, али да тамо систем добро функциониште.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што је кључни проблем, истакоа ја др Кон, јесте индустрија забаве.

– Ми никако нисмо успели да вирус потпуно потиснемо, нама ово тиња и почело је да расте. Имали смо импорт, али то није било главно. Да смо успели тада да га потиснемо ово би ишло спорије. Кренула је опет жеља за проводом, контаки, живот повуче и не размишља се о томе. Ја дођем као гавран који стално шаље негативне вести. Чињеница је да је вирус ту и да смо видели шта ради у Европи и били смо у некој предности. Сада више нисмо – рекао је др Кон јутрос на ТВ Прва

Посебно је, каже у Београдо то је узело такав замах да не може једноставно да се заустави.

– То је тај ескпненцијални раст – рекао је.

Уплив вируса у школама и вртићима

Говорећи о школама, он је рекао да се ту види „уплив вируса“, повећан је број из дана у дан, али нема трансмисије, јер је направљен систем шта радити у свакој ситуацији.

– И у вртићима се види уплив. У радним организацијма смо направили, али се не понашају свуда исто. Тамо где се понашају како треба тамо нема заражавања. Где не слушају ништа тамо има заражавања. Сама индустрија забаве и свих провода нема никакав надзорни систем који функционише, он уопште није успостављен – истакао је Кон.

Како каже, видимо да су активности инспекције кренуле.

– Требало је раније, било је, али не толико интензивно. Инспекција обилази, било је и затварања у неким слуцајевима – рекао је др Кон.

Љут сам на вирус и забринут сам
Упитан да ли је љут, он каже:

– Не могу да будем љут, љут сам на вирус, што је потпуно полудео. Шалим се, покушавам да се шалим. Љут нисам забринут јесам, можда некад нешто острије кажем па изгледа да сам љут – рекао је он.

И то могу, каже, да схватим да људи, када им се саопштава истина која није пријатна, да буду љути на доносиоца ружних вести, али „вести су такве какве јесу“.

Ако се ту неко зарази ко ће бити оговоран

– Мора да чују, јер ће бити нико нам није рекао. Ко са 200 људи прави догађаје са живом музиком и то ради сваког викенда и још продужава до ситних сати, потпуно свесно то ради. У условима пандемијским он крши закон Ако се ту неко зарази и лоше заврши ко је одговоран – упитао је др Кон.

– Је л’ неко мисли да ће то прекршајно да се реши, то је кривична одговорност. То треба правници, засто стално прозивам, зато сто је чиуњеница који правни окрвир који је постојао, сад ће да се промени. Није омогућавао да се прати заједно са санкцијама. То није медицинска тема, то ми је јасно, то није питање за мене – рекао је он.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс