Србија

Ово је Србија чекала! ЗНА СЕ КАДА ТАЧНО СКИДАМО МАСКЕ! Али ипак постоји нешто што вам се неће свидети!

Вакцина против корона вируса, коју сви жељно дочекују и доживљавају као “свети грал”, неће нам одмах “скинути” маске и укинути све епидемиолошке мере против ове заразе.

Маске ћемо носити и придржавати се других мера, пре свега, дистанце и дезинфекције, све док се не постигне колективни имунитет већи од 60 одсто. Проблем је, међутим, што је тешко рећи да ли ће се тај проценат колективног имунитета створити за два месеца или две године након почетка вакцинације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упитно је и колико дуго ће вакцина штитити, односно одржавати тај колективни имунитет.

Проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса каже за Телеграф.рс да маске можемо постепено елиминисати тек са стварањем колективног имунитета.

“Маске и остале мере остаће и даље важне за превенцију заражавања чак и после вакцинације ковид вакцином, из разлога што се сви не могу одједном вакцинисати, као и зато што је потребно најмање 21 дан да би дошло до стварања имунитета, али и због посебно осетљивих особа и деце. Тек са стварањем колективног имунитета изнад 60 одсто можемо постепено елиминисати маске” каже за Телеграф.рс проф. др Тиодоровић.

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/Телеграф