Србија

ОВО СЕ НИКОМЕ НЕЋЕ СВИДЕТИ! Стижу велике промене! УСКОРО ЋЕТЕ ПЛАЋАТИ ПОРЕЗ И НА ОНО НА ШТА ДО САДА НИСТЕ! Ево о чему је реч!

Министарство финансија припремило је измене Закона о порезима на имовину, а једна „мала“ промена значи да ће грађани и фирме убудуће плаћати порез и на такозване „помоћне објекте“ који до сада нису били опорезовани.

Ова група некретнина врло је широко дефинисана, па ту спадају и подруми, шупе за смештај огрева, бунари, резервоари, котларнице, зграде за смештај животиња, амбари, па чак и надстрешнице са основом већом од 10 квадратних метара, које су самостални објекти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нови порез на имовину обвезници ће плаћати почев од пореских решења за 2021. годину, дакле од 2022.

Оно што је важно јесте да ће висина пореза за новоуведену категорију помоћних објеката бити утврђена на основу просечне цене квадратног метра гаража и гаражних места у конкретној општини, јер је овај намет у надлежности локалних самоуправа.

То практично значи да ће порез на подрум, шупу или котларницу на елитној локацији у престоници зависити од цене гаража на овој општини.

Од шупе до надстрешнице
Нова категорија некретнина које ће се убудуће опорезовати уводи се изменом члана 6 Закона о порезима на имовину, у коме се разврставају непокретности ради утврђивања основице пореза на имовину. Тако се тачка 8 мења из досадашњих “гараже и гаражна места” у “гараже и помоћни објекти”, а под помоћним објектима се подразумевају „самостални објекти који не служе за становање или обављање делатности“.

Министарство овде наводи неколико група помоћних објеката који подлежу порезу.

Прво, то су помоћни објекти који нису зграде, а где спадају бунари, базени, резервоари, цистерне и слично.

Затим, помоћне зграде – приземне зграде и зграде чија је подна површина испод површине земље, а које су у функцији стамбеног, односно пословног објекта који је изграђен на истом земљишту, дакле – котларнице, подруми, шупе за смештај огрева…

Ту су и економски објекти, у складу са законом којим се уређују планирање и изградња, а који су врло широко дефинисани. Овде закон сврстава објекте за гајење животиња (стаје за гајење коња, штале за гајење говеда, објекти за гајење живине, коза, оваца и свиња, као и објекти за гајење голубова, кунића, украсне живине и птица), пратеће објекте за гајење домаћих животиња (испусти за стоку, бетонске писте за одлагање чврстог стајњака, објекти за складиштење осоке), објекте за складиштење сточне хране (сеници, магацини за складиштење концентроване сточне хране, бетониране сило јаме и сило тренчеви), објекте за складиштење пољопривредних производа (амбари, кошеви), рибњаке, кречане, ћумуране и друге сличне објекте на пољопривредном газдинству (објекти за машине и возила, пушнице, сушионице и сл.).

Као посебна врста сада се наводе и надстрешнице основе преко 10 м2 које су самостални објекти.

Дакле, ако у свом дворишту имате шупу у којој чувате алат, бунар, базен или зграде уобичајене у сеоским домаћинствима за чување животиња, рачунајте да ће вам порез за следећу годину бити већи. Такође, сви који имају подрум или котларницу добиће увећана пореска решења.

Нацрт закона о изменама и допунама Закона о порезима на имовину налази се на сајту Министарства и на јавној расправи је до 4. новембра.

Плаћање квартално
Порез на имовину плаћа се квартално, и то у року од 45 дана од дана почцтка тромесечја.

Тако рате падају углавном 15. у месецу: фебруару, мају, августу и новембру.

За сваки дан кашњења уплате пореза на имовину обвезник плаћа затезну камату, а за избегавање плаћања тог пореза предвиђена је казна од 5.000 динара.

У Србији има 28.000 милионера и сви они плаћају порез на доходак. Прочитајте чиме се баве, где живе и колико зарађују.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс