Србија

ПОМЕРА СЕ СТАРОСНА ГРАНИЦА ЗА ПЕНЗИЈУ: Огласио се ПИО фонд и разрешио све дилеме

Фото: Јутјуб

Од идуће године важиће нова правила за пензионисање жена, а то значи да ће сваки захтев, примљен после 31. децембра 2020. бити разматран под новим условима. За мушкарце одлазак у редовну пензију остаје исти док за превремену има промена.

Наредне календарске године жене ће у старосну пензију моћи са 63 године и два месеца живота уместо са 63 колико им је било потребно да сада. Потребан број година радног стажа за њих остаје исти – минимум 15 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мушкарци у старосну пензију у наредној години иду по старом – са 65 година живота и 15 година стажа уписаног у радну књижицу. Њихов одлазак у редовну пензију остаће исти, али ће доћи до промена код оних који буду желели да се превремено пензионишу.

– Неопходно је да лице има 40 година стажа и 59 година живота. А за жене неопходно је да имају навршених 58 година и четири месеца живота и што се тиче стажа то је 39 година и четири месеца – објаснио је Владимир Станковић из ПИО фонда.

Код жена, како је рекао Станковић, као услов је предвиђено да се сваке године помера за два месеца.

– Што се тиче превремене пензије ту све зависи, подиже се у односу на године живота за осам месеци, а што се тиче стажа за четири месеца – прецизирао је Станковић.

Оно што је једнако за оба пола јесте правило по коме и мушкарци и жене могу редовно да се пензионишу са 45 година стажа, без обзира на старост, а услов је да су им послодавци редовно уплаћивали доприносе.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године. Од тада се за жене сваке године мењају услови за пензију тако што се старосна граница помера од два до шест месеци годишње.

Тако ће бити све до 2032. године када ће грађанке Србије моћи да оду у пензију са 65 година живота.

Извор: Курир.рс/РТС