Свет

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! Американци ће побеснети: ПУТИН ДОСТАВЉА С-400!

Санкције УН Ирану које су проглашене 2015. године истичу 18. октобра

Руски дипломата открио је да их америчке претње уопште не интересују и да ће, уколико Иран то жели, доставити Техерану систем противваздушне одбране С-400.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као што знате, доставили смо Ирану С-300С. Русија нема проблем да снадбе Техеран системима С-400, и то никада није ни био проблем – рекао је руски амбасадор у Ирану Леван Јагарјан у интервјуу за иранске медије.

Амбасадор је рекао да је Москва спремна да седне за преговарачки сто са представницима Ирана одмах након 18. октобра након истицања ембарга наметнутних од Уједињених нација.

– Спремни смо да преговарамо о испоруци С-400 са Ираном. Ово престаје да буде питање међународних институција одмах након истицања санкција које су усвојене резолуцијом 2231 20. јуна 2015. године – рекао је амбасадор.

Војни извори разних земаља су у својим извештајима потврдили да Иран поседује системе С-300 и да њима покривају свој ваздушни простор стационирани око Бандер Абаса, Бушира, Исфахана и Техерана – местима које представљају значајне војне и локације и где су смештене нуклеарна постројења као и бројне значајне фабрике.

Подсетимо, када је Америка преместила своје трупе у Персијски залив прошле године, Иран је послао С-300 дуж обале дајући јасан сигнал да је спреман да их употреби ако Америка предузме неку акцију.

И док Иран са нестрпљењем ишчекује 18. октобар, Вашинтгтон не одустаје од продужења санкција. Америка је већ јавно запретила свим земљама које имају намеру да продају оружје Техерану да ће им увести санкције.

Америчке санкције се не односе само на продају наоружања, већ и на технологије, сарадњу, финансије и одржавање.

Међутим, руски амбасадор је нагласио да их америчке претње ни мало не дотичу и да ће након 18. октобра наставити сарадњу са Ираном.

 

 

 

 

Извор: Информер.рс