Русија

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! Русија упозорила: Москва прекида односе са ЕУ? РАЗЛОГ ЈЕ ШОКАНТАН!

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров упозорио је данас да би Москва могла да прекине контакт са ЕУ, као одговор на санкције због наводног тровања Алексеја Наваљног, преноси АП.

– Највероватније ћемо једноставно морати да привремено прекинемо да разговарамо са оним људима на Западу који су одговорни за спољну политику и који не разумеју потребу за дијалогом уз узајамно поштовање – рекао је Лавров на конференцији за медије у Москви.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски министар је посебно указао на недавне изјаве председнице Европске комисије Урсуле вон дер Лајен о прекиду партнерства са Русијом и рекао да ће се тај сценарио остварити, уколико је то оно што ЕУ жели.

– Русија жели да схвати да ли је могуће пословати са ЕУ у садашњим условима – додао је Лавров.

Изјава руског министра уследила је дан након што су министри спољних послова чланица ЕУ сложили да уведу санкције руским званичницима и организацијама оптуженим за наводно тровање Алексеја Наваљног.

На састанку у понедељак у луксембургу, Француска и Немачка су позвале остале чланице ЕУ да замрзну имовину оних који су осумњичени за умешаност у тровање Наваљног и да им забрани да путују у Европу, у циљу борбе против употребе и ширења хемијског оружја.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ није пружио више информација о томе коме би могле да буду уведене санкције или које би мере могле да буду на снази, али је рекао да ће отпочети рад на припремама за ове акције.

Немачка влада је 2. септембра саопштила да је руски опозициони лидер Алексеј Наваљни отрован новичком, а ове оптужбе је Кремљ негирао. Берлин тврди да су овај закључак потврдиле лабораторије у Француској и Шведској.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је више пута истакао да је Русија спремна да сарађује са Немачком у истрази поводом случаја Наваљни, напомињући да у организму опозиционог лидера нису пронађене никакве отровне супстанце пре његовог одласка за Берлин.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг