Здравље

ПОЗНАТИ СТРУЧЊАК ОТКРИО: Маске и дистанца неће помоћи? Ево шта ће вас заштитити од короне!

С доласком јесени све више времена проводимо у затвореном, па су стручњаци с правом забринути да ће ширење корона вируса у таквим околностима бити лакше. Посебан акценат стављају на велике компаније, а главна препорука за исте јесте да састанци и пословни преговори буду што краћи и да се одржавају у што већим просторијама.

Немачки стручњак за аеросолну медицину Герхард Шој тврди да у затвореним просторијама маске и социјална дистанца нису од „велике користи“, али зато даје низ делотворних савета који могу да дају резултате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шој каже да дужина састанка и број присутних људи морају бити сведени на минимум, а чак каже да је пожељно састанак поделити у неколико делова. Такође, саветује комбинацију видео састанака са оним у четири ока.

Када је реч о избору просторија за састанке или било какво окупљање, универзално је правило – што већа, то боља. Што је просторија мања, већи је ризик од заразе. Како би умањили ширење вирус, отварајте прозор што чешће.

„Нека стари ваздух изађе, а нови уђе“, каже овај водећи немачки стручњак за аеросоле.

Ово се односи и на ситуацију кад сте сами у канцеларији, али исту повремено посећују колеге и клијенти. Ако сте примера ради заражени, стално ћете ширити вирус около и њиме полако пунити просторију. „Посетилац тада удише честице и може се заразити“, каже Шој.

Овај научник сматра да од помоћи могу да буду и прочишћивачи ваздуха. Са квалитетним препаратом може се исфилтрирати више од 90 одсто аеросола из ваздухау присторији. Важно је, међутим, да уређаји могу изменити волумен зрака у просторији бар четири пута за сат времена. То значи да би за просторију од 50 квадрата филтер ваздуха требало да има стопу промене ваздуха бар 200 метара кубних на сат.

А што је с основним правилима попут држања дистанце и ношења маске?

Шој каже да се свакако треба придржавати тог правила, иако и „није од велике користи“. Ипак, додаје да ће ношење маске увек штитити друге јер ће ухватити бар неке капљице које настају кад причате или кашљете. Међутим, он акцентује да маске у најбољем случају нуде малу заштиту од аеросола који су већ у просторији.

 

 

 

 

Извор: жена.блиц.рс