Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОБРАДОВАО ГРАЂАНЕ! Србија ће бити најбоља у Европи по стопи раста! Ево колика ће бити просечна плата у марту!

Фото: Јутјуб

Бићемо једина земља у Европи која ће повећавати плате што је невероватно у оваквим условима светске економске кризе… То значи да би просечна плата са данашњих 510 или 515 евра ишла на 540 и више у марту – објаснио је Вучић

БЕОГРАД – Имам неколико важних вести за вас, а прва је да ММФ побољшава прогнозу за Србију! Иако ће званична процена бити за два дана, овластили су ме да ово смем да кажем! То значи да ће Србија бити најбоља у Европи по стопи привредног раста, добиће златну медаљу! Честитам грађанима Србије – рекао је председник Србије Александар Вучић у укључењу уживо у дневник јавног сервиса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То значи, објаснио је Вучић, да ове земље које имају пад неће смети да повећавају пензије и плате у јавном сектору, а Србија ће смети јер смо дисциплиновани, веома пажљиво то разматрамо са ММФ, а они су врло опрезни.

С обзиром да у јануару истиче аранжман Србије са ММФ, Вучић је додао да ћемо направити нови јер је посреди питање сигурности и добре позиције на светском финансијском тржишту.

– Они су рекли да не могу да верују да ће нека земља моћи да у овој ситуацији подигне плате… Биће повећања плата што је невероватно са оваквим условима светске економске кризе… То значи да би просечне плате са данашњих 510 или 515 евра на 540 и више у марту – објаснио је Вучић.

– Били смо други иза Литваније, али, по овој новој процени Србија ће бити најбоља у Европи. Наша земља ће 2020. завршити као земља са златном медаљом“, нагласио је Вучић. Истакао је да ММФ каже да ћемо имати најмање пад или минималан пад у односу на друге земље. Вучић је навео да ће Грчка имати минус 9,5 одсто пад БДП ове године, Црна Гора минус 12, Словенија минус 6,7 одсто, Хрватска минус 9, Албанија минус 7,5 одсто, Мађарска минус 6,1 одсто, и тзв. Косово минус 7,5 одсто, док Србија само 1,5 одсто. „Желим да честитам грађанима Србије. Ми се тиме не задовољавамо, јер хоћемо да имамо и позитиван раст“, нагласио је Вучић.

Огроман новац државе за помоћ приватном сектору

Вучић је рекао данас да је држава у ситуацији пандемије корона вируса уложила огроман новац и много помогла приватном сектору и да све време то ради. Он јеподсетио на три минималца, као и на олакшице за велике компаније. Додао је и да је хотелијерска индустрија која је претрпела ненадокнадиве губитке добила огромну помоћ државе и за хотелске кревете и за собе по комбинованом методу 70 плус 30. Вучић је напоменуо и да су сви преузели наш концепт помоћи привреди од три цела минималца и плус два пута од 60 односно 50 одсто за велике компаније. „То је огроман новац, а људи заборављају да он не мозе да се баци из ћупа“, рекао је Вучић. Он је прецизирао да дрзава има обавезу да регулише ствари и да наплати порез, али да је држава овога пута много учинила. „Гледаћемо да плате подигнемо поново медицинским особљу“, најавио је Вучић.

ММФ: Раст српске привреде -1,5 одсто,најбољи у Европи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће ММФ ускоро званично објавити да ће раст привредне активности Србије у овој „корона“ години бити свега минус 1,5 одсто, што ће нашу земљу, како истиче, ставити на прво место по расту у Европи. Вучић је то пренео после састанка са шефом делегације ММФ-а Јаном Кејсом Мартејном.

„Они су побољшали прогнозу, првобитно су рекли да неће бити минус 3, него минус 2,5. А, званична процена, коју ће потврдити за два дана, је да ће бити минус 1,5. А, ми ћемо да радимо да буде још нижи“, рекао је Вучић за РТС. Вучић је истакао да је таква прогноза ММФ уследила јер су видели наше перформансе и све што је урађено у трећем кварталу ове године, у периоду за који је наша процена била да ћемо имати минималан, али позитиван раст БДП, иако смо били ужасно погођени короном.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/РТС