loading...
Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ САОПШТИО! Ево где ће се лечити највећи број пацијената у Србији…

Београд — Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на реконструкцији и изградњи Клиничког центра Србије.

Вучић је рекао да очекује да за мање од годину дана буде завршена комплетна прва фаза радова.

“Овде ћемо имати велики број болничких соба, испод нас су и операционе сале и дијагностика, амбуланта, све што је неопходно. Изнад су болнички кревети”, каже председник Србије.

Навео је да је цео Клинички центар стар и да су неке клинике подизане пре пола века, али готово ништа нисмо подизали, и да је зато “важно да обновимо сваку зграду”,

ОН додаје да је овај објекат као “мали град са 15.000 људи који сваки дан долазе овде”

“За прву фазу смо издвојили 69 милиона евра”, наводи председник Србије и додаје да су ово велике инвестиције и да је важно да у условима пандемије покажемо сву виталност система и да можемо да градимо и радимо више неко други.

За другу фазу ће бити издвојено, како је рекао, 43 милиона евра, “а када се сабере то ће укупно бити 112 милиона евра” . “Са накнадним радовима то ће доћи и до 120-125 милиона евра”, рекао је Вучић.

Он је навео да ће бити 432 собе и око 1000 кревета. Важно је да се ураде болнице у Лесковцу, Милановцу, Кикинди, те да проба да се рестерети Београд, Нови Сад и Ниш, рекао је он.

Говорећи о изградњи ковид болница он је рекао да је срећан што су на време размишљали, “у време када пандемија није била јака у Србији, кад су питали зашто толико улажете када је корона готова, биће нека друга корона када ће ово све бити потребно”.

“Зато ћемо једну по једну клинику, болницу по болницу реновирати”, каже Вучић и додаје да је захвалан свим радницима, као и компанијама које учествују у овој обнови.

Председник каже да су ово огромни капацитети и да је веома срећан што то можемо да платимо.

Наводи да је једнако важно да се обнове болнице у другим местима, Врању, Прокупљу, Лесковцу, Пироту, Кикинди и другим градовима, како бисмо “растеретили Београд и Нови Сад”.

Радови на изградњи нове зграде Клиничког центра Србије и реконструкцији постојеће куле увелико напредују, у шта се данас уверио и председник Александар Вучић.

Вучић је констатовао да ће то по завршетку радова бити нов, модеран Клинички центар, у којем ће да се лечи највећи број грађана Србије.

Председника су дочекали грађевиници са којима је он попричао, питао их одакле су и да ли су задовољни платама.

Како је запазио председник, има их из свих крајева Србије, али не из Београда где су плате веће и живот лакши.

Такође им се захвалио јер раде велику ставр за Србију и наше људе, али их је и замолио да се чувају.

“Плашио сам се да нисмо промашил са ковид болницом али сам срећан што их градимо јер то незаустављиво расте свуда”, рекао је током обиласка.

Истакао је да је изградња и реновирање КЦС велика ствар за грађане и додао да би било одлично када би радови били готови до септембра.

“Овде ће се лечити највећи број пацијената у Србији”, рекао је Вучић.

У нову зграду биће премештен Ургентни центар, део хирургије, пластична хирургија, ендокрина хирургија, неурологија, хематологија, гастроентерологија, ортопедија, кардиохирургија… Нови КЦС ће имати 30 операционих сала, четири скенера, две магнетне резонанце, четири ангио сале, најсавременију лабораторију.

Радове су, са председником Вучићем, обишли и министар здравља Златибор Лончар, директор КЦС Милика Ашанин, заменик градоначелника Београда Горан Весић. Лончар је недавно такође обишао радове и најавио да ће бити завршени за мање од годину дана.

Нови простор имаће 86.000 квадратних метара, од чега 27.000 новог и 59.000 реконструкција постојећег. У зграде ће бити уграђено 1.200 километара каблова, 2.000 тона челика. Реконструкција КЦС и изградња нове куле почела је 2018. године.

 

 

 

 

Извор: Б92/Тањуг

loading...