Србија

ПРОГНОЗЕ СУ ЛОШЕ! Корона неће бити скоро зауздана, ЂАЦИ ЋЕ И 2021. УЧИТИ ОНЛАЈН? Ево шта нас чека!

„Да издржимо још овај трећи талас ковида-19, па да се вратимо нормалном животу“, „Вакцине можемо да очекујемо до краја године“, „До средине следеће године бираћемо коју вакцину хоћемо“…Све ове, испоставиће се претерано оптимистичке прогнозе, у само пар минута као кулу од карата срушила је главни научник Светске здравствене организације (СЗО) Сумја Сваминатан изјавом „да је брза и масовна вакцинација против корона вируса мало вероватна“!

Она је рекла да „прво треба да буду вакцинисани здравствени радници, али чак и код њих треба да буде одређено ко је у највећем ризику, а да су затим на реду за вакцину старије особе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Здрава млада особа можда ће морати да сачека до 2022. године – рекла је Сваминатан.

Дакле, повратак у неке нормалне токове, када ће велика већина становништва бити вакцинисана, односно корона била стављена под контролу, не можемо да очекујемо још најмање годину дана, а можда и нешто дуже!

Али, шта би то могло да значи за наш уобичајени живот? Па, на пример, да ће ђаци и студенти ову и следећу школску годину више похађати онлајн него у клупама, да ће и током 2021. границе многих земаља бити затворене, како за туристе тако и за печалбаре, да ће разноразне мере и забране још дуго бити на снази…

Многи већ месецима праве планове за летовање у Грчкој наредне године, ало ако се понови ситуација од минуле летње сезоне, о Халкидикију, Тасосу, Лефкади и другим омиљеним дестинацијама моћи ћемо само да сањамо. Пошто нема сумње да би Грци као услов за улазак у земљу могли уместо ПЦР теста да траже потврду о вакцинацији.

Коначно, ако изостане масовна вакцинација током 2021. године то ће осетити и економија, како наша, тако и других земаља.У више наврата су и политичари и економисти истицали да би „ново затварање било погубно по нашу економију“. А посебно би то, баш као широм света, осетили туристичка и авио-индустрија…

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц