Свет

ПУТИН И ТРАМП У НЕВЕРИЦИ! Овој призор из Северне Кореје је шокирао свет!

На огромној војној паради у главном граду Северне Кореје је, по свему судећи, приказан и интерконтинентални балистички пројектил (ИЦБМ) енормних димензија, јавља АФП

Како јавља Реутерс позивајући се на аналитичаре, ради се о пројектилу какав Северна Кореја још није показала јавно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Снимке с државне телевизије Сјеверне Кореје приказују како транспортно возило с 22 котача превози големи пројектил, већи од ичег што је војска Северне Кореје досад показала.

То је први пут од 2018. да је Северна Кореја показала интерконтинентални балистички пројектил на војној паради.

Јужна Кореја је уочи параде најавила како очекује да би Северна Кореја баш на данашњој паради могла приказати нови интерконтинентални балистички пројектил или нове балистичке пројектиле лансиране с подморница.

Ким Јонг-ун одржао неуобичајено обраћање војницима

Севернокорејска државна телевизија почела је емитирати снимку војне параде одржане у рану зору у суботу у поводу 75. годишњице утемељења своје Радничке странке.

Севернокорејски вођа Ким Јонг-ун одржао је неуобичајено обраћање војницима захваливши се им на помоћи коју су пружили како би поправили шете које су летос нанијеле олује, према снимци емитираној на телевизији.

Северна Кореја је једина земља суочена с двије кризе, здравственом због цовида-19 те штетама изазванима природним катастрофама, устврдио је.

Захвалио је војсци јер помаже спријечити епидемију коронавируса.

Ким тврди да у Северној Кореји нема короне

Изолована комунистичка Северна Кореја проводи строге мере како би спречила пандемију коронавируса те је од јануара затворила своје границе. Службено није потврдила ниједну инфекцију унутар земље, но у тај податак сумњају и јужнокорејске и америчке службе.

Ким је у говору поновио ту тврдњу изразивши захвалност што се ниједан становник Сјеверне Кореје није заразио коронавирусом.

Нагласио је да се цовид-19 не би могао спречити без социјализма.

Годишњица која се уобичајено слави низом концерата и других свечаности помно се прати јер је то пригода да Ким упути поруке намијењене домаћој и иноземној јавности.

Раније у суботу здружени стожер јужнокорејске војске објавио је да је уочио знакове параде у главноме граду Пјонгјангу, али без појединости.

„Постоје знакови да је Северна Кореја одржала војну параду јутрос на Тргу Ким Ил-сунга у чему је судјеловао велик број војника с војном опремом“, наводи се у изјави. „Јужна Кореја и америчке обавјештајне власти помно прате развој догађаја, а постоји могућност да је то био средишњи догађај“.

Војна парада одржана у рану зору

Први пут је војна парада одржана у рану зору, а јужнокорејски дужносници сматрају да је Ким искористио параду како би показао моћ уочи америчких предсједничких избора у студеноме јер су разговори о денуклеаризацији започети с америчким председником Доналдом Трумпом запели у слепој улици.

Комерцијални сателити су слали снимке тисућа војника сјевернокорејске војске који вјежбају марширање, а јужнокорејски дужносници казали су да би Сјевер могао искористити параду да покаже нове интерконтиненталне балистичке пројектиле (ИЦБМ) или нове балистичке пројектиле лансиране с подморница.

Страни дипломати у Пјонгјангу често су добивали позивнице да присуствују таквим манифестацијама, но руско велепосланство објавило је на друштвеној мрежи да је дипломатска мисија примила напутак да се „колико је год могуће суздржи“ од путовања у град.

Једнако тако ниједан страни новинар није примио позивницу за догађај. Бројна су велепосланства затворена због санитарних ограничења и број страних проматрача у земљи јако је ограничен. Државни медији преносе да су мере ограничења уведене због спречавања епидемије разлог кашњења неких важних господарских и грађевинских пројеката.

Драконске санкције због нуклеарног програма

Међународна заједница наметнула је Сјеверној Кореји низ драконских санкција због њезина нуклеарног програма и развоја балистичких пројектила.

„Но то је ипак импресивно велико окупљање тијеком глобалне пандемије, што говори да су сјевернокорејске власти више забринуте за политичку повест и национални морал него за то како спречити ширење цовида“, закључује Леиф-Ериц Еаслеy, предавач на Свеучилишту Ewha Womans у Сеоулу.

Задњи пут је Северна Кореја преносила војну параду уживо на телевизији 2017., када је показала бројне пројектиле ИЦБМ у вријеме високе напетости са Сједињеним Државама.

Пројектили ИЦБМ били су поновно приказани на паради у вељачи 2018., но ни тада страни новинари нису примили позивнице. Убрзо након тога Ким је почео сусрете с међународним вођама као што је амерички предсједник Доналд Трумп те велики пројектили више нису били приказивани јавности.

 

 

 

 

 

 

Извор: ЕСпресо.рс