Православље

РЕГИОН У ШОКУ! Хрватска ће остати без дела територије! Ево о чему се ради!

Подгорица — Стручно гледано Црна Гора има велике шансе у преговорима о Превлаци, каже директор Управе за некретнине Драган Ковачевић.

Он пак додаје да не треба бежати ни од арбитраже са Хрватском у крајњем случају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„На крају крајева нека буде и арбитража, баш као што је био случај Словеније и Хрватске око Пиранског залива. Дакле, они су на међународном разграничењу остварили своја права, тако да сматрам да и ми из више разлога то треба да урадимо“, рекао је Ковачевић.

Географски посматрано, према његовим речима, положај Превлаке је такав да она припада Црној Гори.

Сви други релевантни подаци кажу да Превлака никад није била ни црногорска, ни хрватска, каже Ковачевић у интервјуу за подгоричке Дневне новине, преноси портал РТЦГ.

Познато је, додаје, да је од оснивања катастра на тим просторима Аустроугарска управљала тим подручјем.

Падом Аустроугарске створена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, а Превлака је, каже, увек била војна база.

„Прво, ту је била војска Аустроугарске, затим Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Краљевине Југославије и војска ЈНА. Распадом Југославије војска се повукла са тог дела и остало је нерешено то питање. Како су вођени преговори између тада Савезне Републике Југославије и Хрватске, сматрам да велике шансе имамо у тој будућој међународној комисији која ће ангажовати своје експерте, као што је одредила експерте и током разграничења Црне Горе и Косова“, навео је Ковачевић.

Он каже и да је у катастру Аустроугарске Превлака наведена као њихова територија.

„Тако да, ако неко каже да је Превлака његова, онда аргументима треба то да докаже и да има неке податке о експропријацији. Ни Аустроугарска није отимала земљиште, она је освајала и убирала порезе од власника“, закључио је Ковачевић.

 

 

 

 

Извор: Тањуг