Србија

РУСКИ АМБАСАДОР ОТКРИО СВЕ! Ево зашто Лавров долази у Србију, и шта се дешава са Путином!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Односи Србије и Русије развијају се на најбољи начин, каже амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко, и истиче да то потврђује и предстојећа посета министра спољних послова Сергеја Лаврова у чијем ће фокусу, каже, бити билатерална сарадња, ситуација у региону и питање Косова и Метохије, као и кључне међународне теме.

Боцан-Харченко је за Тањуг рекао да ће министар Лавров у Београд стићи у среду, 28. октобра, у послеподневним часовима, када ће се, каже, састати са председником Србије Александром Вучићем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ова посета није била планирана, али је много значајних догађаја којима ће присуствовати министар Лавров, као и питања која захтевају разговор на високом нивоу, а пре свега када је реч о нашим билатералним односима – рекао је Боцан-Харченко.

Шеф руске дипломатије ће у четвртак присуствовати свечаности поводом завршетка радова на мозаику Храма Светог Саве, а Боцан-Харченко истиче да је допринос Русије извођењу тог “изванредног ремек-дела“ био “и новчани и стваралачки“.

Наводи и да ће се Лавров састати са српским патријархом Иринејем, као и да ће отворити споменик “Вечне ватре“ на гробљу Ослободилаца Београда у оквиру обележавања 75. годишнице Велике Победе у Другом светском рату.

О Вашингтонском споразуму

На констатацију да је после потписивања Вашингтонског споразума било много спекулација о “поремећеним“ односима Београда и Москве, и питање да ли је у односима две земље све у реду и да ли овдашњу јавност у то може да убеди само посета Владимира Путина, Боцан-Харченко понавља да нема никаквих поремећаја и да се политички односи две земље развијају на најбољи начин.

Како каже, то доказују чести телефонски разговори председника Путина и Вучића, који сваки пут дају нов подстицај и смернице за даљи развој односа две земље.

Упитан може ли се и када очекивати да Путин посети Србију, амбасадор каже да је та посета планирана и неколико пута потврдјена у разговорима српског и руског председника, али да није одређен формални термин.

Амбасадор Русије наводи да, иако постоје потешкоће и ограничења изазвана пандемијом корона вируса, напредују сви кључни пројекти попут изградње брзе пруге Стара Пазова – Нови Сад у коју су укључене “Руске железнице“. Нагласио је и значај пројекта гасовода кроз Србију и изразио наду да ће крајем ове или почетком следеће године бити завршен.

Додао је да две земље успешно сарађују и у борби против Ковида-19 и изразио уверење да ће испорука руске вакцине ту сарадњу подићи на виши ниво.

Боцан-Харченко је приметио да очекивани резултати нису постигнути једино у трговинској размени, која је почетком године, пре пандемије корона вируса, пројектована на око четири милијарде долара.

На питање како гледа на састав нове Владе Србије и да ли има решења која су за њега изненађење, попут ресора енергетике, Боцан-Харченко је нагласио да ће Русија сарадјивати са свим члановима нове владе и да је спремна да развија односе и реализује договорене планове.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг