Свет

Ситуација је алармантна! АМЕРИ СЕЛЕ „НУКЛЕАРКЕ“ ИЗ ТУРСКЕ НА КРИТ? Нико не зна шта се дешава!

Амерички државни секретар Мајк Помпео, тврди The Times, за време скоре званичне посете Грчкој размотриће могућност премештања „кључне војне имовине“, укључујући и нуклеарно оружје, из ваздухопловне базе Инџирлик у Турској на острво Крит

Исти лист наводи да ће се та промена десити „у оквиру нове политике Вашингтона усмерене на повећање војног присуства САД у источном Медитерану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи такође: да је посета Помпеа Грчкој „знак да је стрпљење Вашингтона поводом понашања турског председника Реџепа Ердогана при крају“.

The Times подсећа да је Ердоган однедавно почео да себи дозвољава и „антизападну реторику“, а и да је – што му је још већи грех – прошле године купио руске системе ПВО С-400.

Грчки војни стручњак Атанасиос Другос тврди да још није јасно да ли ће Вашингтон моћи да пребаци сву своју имовину из ваздухопловне базе Инџирлик, укључујући и нуклеарно оружје. Још је додао:

– Сама чињеница да ће Помпео доћи у Грчку да појача поруку да Сједињене Државе активно траже алтернативне опције (Инџирлику) представља главобољу за Ердогана.

Авио-база Инџирлик направљена је усред Хладног рата у близини турско-сиријске границе и већ дуго игра кључну улогу у реализацији америчких интереса на Блиском Истоку.

Коалиција коју предводи Вашингтон користи је за ваздушне нападе на циљеве у Ираку и Сирији.

Шеф поткомитета америчког Сената за европска питања Рон Џонсон изјавио је да САД као алтернативну локацију разматрају поморску базу у заливу Соуда на северозападу Крита, коју ће Помпео посетити.

Америчка поморска база у заливу Соуда преузеће много озбиљнију и стратешки важнију улогу.

Према The Times, Помпео ће такође посетити Солун. Ради потписивања споразума са енергетских компанија које намеравају да развијају инфраструктурне пројекте на Балкану.

Израелски институт за стратегију и безбедност, такође, упозорава да ће политика коју Турска води последњих месеци на Балкану и Блиском истоку приморати Сједињене Државе да повуку нуклеарне бомбе Б-61 из турске базе Инџирлик.

Израелски извештај такође предвиђа озбиљну политичку кризу у Турској, која ће се десити због супротности јавности и турског руководства, које је до сада посматрано као „алтер его“ Муслиманске браће.

Јерусалимски институт у свом извештају предвиђа озбиљан отпор против Ердогана, који ће бити изражен у савезу Курда и Гулениста.

У последњих неколико месеци Турска покушава да интервенише као спољна сила у различитим регионима, око себе и око Израела, укључујући Сирију, Азербејџан и Јерменију, Либију, и на крају, али не најмање важно, гасно-територијални спор са Грцима.

 

 

 

 

Извор: Факти/Информер