Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Стигле лоше вести из Немачке! Издато драматично упозорење: ЧЕКАЈУ НАС СТРАХОВИТЕ ПОСЛЕДИЦЕ

У Немачкој је данас забележен рекордан број новозаражених корона вирусом, а тај број прешао је 10.000 први пут од почетка епидемије.

Како је саопштио Институт за заразне болести Роберт Кох, у последња 24 сата потврђено је 11.287 нових случајева, а преминуло је 30 особа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Укупан број заражених порастао је на 392.049, а преминуло је укупно 9.905 особа, преноси Ројтерс.

Иако је стопа заражавања у Немачкој нижа него у већем делу Европе, број новозаражених почео је убрзано да расте са доласком хладнијег времена, а званичници најављују оштрије мере ако се тај тренд настави.

Министар здравља Јенс Шпан јуче је саопштио да је позитиван на коронавирус.

Виролози: Могуће страховите последице

Друштво за вирологију Немачке упозорило је јуче на страховите последице неконтролисаног ширења корона вируса током предстојеће зиме у тој земљи.

Они су позвали на научно основано деловање против пандемије корона вируса.

„Због експлозивне динамике инфекције, коју уочавамо широм Европе, постоји стрепња да од неке одређене тачке дође до губитка контроле над заразом“, наводе виролози.

Они су жестоко против стратегије природног прокужавања становништва са циљем стицања имунитета крда, јер би, како упозоравају, то довело до преоптерећења здравствених система.

У Немачкој, кажу, здравствени систем, био би преоптерећен, због недостатка особља на интензивној нези, већ код мање од 20.000 новозаражених дневно.

Виролози истичу да би неконтролисано ширење заразе водило до ескалирајућег броја смртних случајева, јер и поред строге изолације пензионера постоје даље ризичне групе.

Такође наводе да још није доказано колико дуго траје имунитет стечен после инфекције, те додају да је све јасније да код асимптоматичних случајева, као што је то понајвише код младих, не постоји стабилни имунитет.

500 милиона евра за вентилацију

Јуче је објављено да ће немачка влада инвестирати 500 милиона евра у побољшање система вентилације у јавним зградама како би спречила ширење корона вируса.

Бесповратна средства додељиваће се за побољшање циркулације ваздуха у јавним канцеларијама, музејима, позориштима, факултетима и школама, али приватне фирме још не могу да се пријаве за такву врсту подршке.

Главни циљ је да се унапреде постојећи системи климатизације, а да се не инсталирају нови, што кошта више.

За сваку надоградњу могуће је примити максимално 100.000 евра. Финансирање је доступно и за сензоре угљен-диоксида који показују кад је ваздух у просторији нездраво устајао, преноси Сеебиз.

Влада жели да се у школе у којима нема централних климатизационих система уведу бар мобилни пречишћивачи ваздуха, али доста тога ће зависити од тога да ли просторије могу да се проветре отварањем прозора.

Препорука немачке владе је отварање прозора на бар пет минута сваких сат времена.

 

 

 

 

Извор: Тањуг