Србија

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Стигло упозорење: Ово је ОПАСНОСТ ПО ЗДРАВЉЕ ЉУДИ! Вреба још један невидљиви непријатељ!

Поред борбе са невидљивим вирусом мораћемо да се пазимо и од честица које могу да буду поједнако опасне, а њихово присуство је такође тешко уочљиво

На ношење маске због коронавируса смо већ навикли, али оно што сада забрињава јесте да је почела и „сезона“ загађења ваздуха, па ће нас сада маска штити и од смога. Сада су пред нама, тако, два сићушна непријетаља – опасни ковид и такозвани невидиљиви убица – ПМ 2.5 честице. Удружени, представљају фаталну комбинацију!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да удружено дејство загађења ваздуха и кронавируса представља озбиљу опасност по здравље људи, указала су истраживања Харвардске школе за јавно здравље из Бостона још у априлу ове године, када је наша земља била у првим месецима епидемије.

Они су такође наговестили да је због дуготрајног излагања загађеном ваздуху смртност оболелих од коронавируса увећана, али су подсетили да и иначе загађен ваздух скраћује животни век човека.

Како су тада навели у истраживању, откривено је да повећање од само једног микрограма по метру кубном ПМ2.5 честица утиче на пораст смртноси од вируса корона за чак 15 одсто.

Дакле, сада поред борбе са невидљивим вирусом мораћемо да се пазимо и од честица које могу да буду поједнако опасне, а њихово присуство је такође тешко уочљиво.

То је још један разлог, који је и више него довољан, за ношење маске јер нас оне не штите само од коронавируса, већ и од загађења ваздуха.

На загађење упозорила и СЗО

Баш као што се упозорава на сусрет короне и сезонског грипа, исто је тако важно пратити период у којем нас поред вируса, очекује и загађење ваздуха.

Светска здравствена организација упозорила је у јуну ове године да висок степен загађења ваздуха може да буде фактор ризика код тешких случајева оболелих од корона вируса, те и да повећава и ризик од умирања. Истиче се и да су посебно на удару хронични болесници.

Како су раније изјавили из ове организације, земље са високим степеном загађености ваздуха би требало интензивније да се припреме за сусрет короне и загађеног ваздуха.

Такође, и из УН је недавно стигао извештај у коме се наводи да „глобално загађење ваздуха и емисија гасова са ефектом стаклене баште у корелацији су са глобалном стопом смртности од Ковида-19“.

– Постоје докази о томе да је лош квалитет ваздуха у корелацији са вишим стопама смртности од Ковида-19 – наведено је у извештају УН у јулу ове године.

Србија има разлог за бригу

Епидемиолошка ситуација у нашој земљи се последњих дана погоршава, бележи се повећање броја оболелих, а оно што сада додатно забрињава јесте да је прексиноћ ваздух у Београду, први пут ове године након „летње паузе“, био загађен.

Јуче је ситуација била још гора, па се тако Београд нашао прво на петом, па потом и на четвртом месту на листи најзагађенијих светских престоница, а гледајући само Европу, убедљиво је био најзагађенији главни град.

Оно што још више забрињава јест и то да се трећи талас епидемије захухтава, односно, већ смо у њему и то раније него што су стручњаци најављивали.

– Мислим да овог тренутка морамо бити свесни – трећи талас је у току. Не да га очекујемо, него је он већ кренуо и тиме шта се све око нас дешава видимо да тај број позитивних и оболелих расте, па чак нажалост и умрлих. И код нас имамо појаву повећања коју смо предвидели да ће се десити у првој половини октобра – рекао је за РТС проф. др Бранислав Тиодоровић.

Трећи талас до пре само неколико дана наши епидемиолози очекивали су крајем октобра, почетком новембра.

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс