Свет

СИТУАЦИЈА СА КОРОНОМ ЈЕ АЛАРМАНТНА! Уводе се нове рестриктивне мере! Ево шта следи

Европа се суочава са великим растом броја заражених од корона вируса због чега су неке европске владе увеле рестриктивније мере. Румунска влада увела је нова ограничења како би сузбила ширење корона вируса и продужиће стање приправности до средине новембра, објавиле су власти касно синоћ, пренеле су агенције.

Протеклих дана било је више од 3.000 дневно заражених, а преминуло је 5.535 људи, што је највећа смртност у источном делу Еуропске уније. Венчања и крштења биће забрањени од 15. октобра, а ношење маски на отвореном биће обавезно у градовима, где просечан број заражених буде већи од три на 1.000 становника у периоду од две седмице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тренутно је ношење маски обавезно у јавном превозу, јавним установама те у трговинама, пренео је Индеx.хр . Немачка је забележила више од 5.000 заражених дневно први пут од априла, показују подаци Института Роберт Кох.

Савезне покрајине прошле седмице забраниле су хотелима да примају госте који долазе из немачких подручја који су означени као ризичне зоне по броју заражених.

Забрана се може избећи у случају негативног теста на корона вирус који не сме бити старији од 48 сати.

Међутим, та мера се не примењује у свим покрајинама, али на снази је у Баварској, једној од туристички најатрактивнијих немачких региона.

Бугарска је забележила данас 785 нових случајева, чиме је срушен рекорд четврти пут током седмице, показују службени подаци.

Здравствени радници апеловали су на становнике да носе маске у јавном превозу и затвореним просторима те да одржавају социјалну дистанцу како би се избегло увођење оштрији мера.

У Чешкој је јуче потврђено 8.325 нових случајева корона вируса, што је други највећи дневни раст од почетка пандемије, објавило је данас Министарство здравља.

Број преминулих порастао је са 696 1. октобра на 1106. Власти су увеле тронедељни делимични карантин, затворене су школе, барови и клубови. Ресторани ће, такође, бити затворени, а забрањена је и јавна конзумација алкохола. Чешка има највећи број заражених на 100.000 становника.

У Холандији је уведен делимични карантин, а маске су обавезне у јавним затвореним просторима, затворени су кафићи и барови, а забрањена је продаја и точење алкохола након 20,00 часова.

Ако мере не буду ефикасне, могла би бити уведена још строжа ограничења, рекао је министар здравља Хуго де Јонге.

Школе ће остати отворене, а јавни превоз у функцији, што је у супротности са мерама које су биле на снази током делимичне блокаде уведене раније ове године.

Ношење маски биће обавезно у затвореним просторима за све особе старије од 13 година.

С обзиром на велики пораст броја хоспитализованих у Паризу би могло да дође до попуњености кревета од 90 одсто на одељењима интензивне неге до краја наредне седмице, рекао је Мартин Хирш, директор система париских јавних болница АПХП.

Због те ситуације очекује се да ће француски председник Емануел Макрон објавити нове рестриктивне мере у данашњем телевизијском обраћању.

Према писању локалних медија, у градовима који се сматрају жариштима, укључујући и Париз, могао би бити уведен полицијски час током ноћи.

Италијанске власти забраниле су школске екскурзије и аматерске контактне спортове и играње фудбала у парковима.

Приватне забаве су забрањене, а власти охрабрују Италијане да ограниче кућне посете на шест окупљених.

Нове рестриктивне мере ступиле су на снагу у Енглеској, а регион Ливерпула је једино подручје у коме су уведена најстрожа правила, која укључују затварање пабова и барова који не послужују храну.

Широм света од корона вируса заражено је 38 милиона људи, а преминуло је 1,08 милиона.

 

 

 

 

Извор: Тањуг