Свет

СИТУАЦИЈА СЕ ПОГОРШАЛА! Председник саопштио: Фокусирајте се на припрему за рат!

Пекинг — Кинески председник Си Ђинпинг посетио је војну базу у јужној провинцији Гуангдонг и позвао тамошње трупе да уложе „сву своју енергију у припрему за рат“.

CNN позивајући се на наводе кинеске државне новинске агенције Синхуа наводи да је кинески председник поручио војницима да „буду у стању високе приправности“ и позвао их да буду „апсолутно лојални, чисти и поуздани“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иначе, војна посета је уследила док тензије између Кине и САД, које, како CNN пише, остају на највишој тачки у последњих неколико деценија, а несагласја око Тајвана и пандемије коронавируса стварају оштре поделе између Вашингтона и Пекинга.

Бела кућа раније је известила да намерава да прода три контингента оружја Тајвану, али се засад чека одобрење америчког Конгреса.

У оштром одговору из Пекинга, портпарол Министарства спољних послова Џао Лијиан позвао је Вашингтон да „одмах откаже све планове продаје оружја Тајвану“ и прекине све „америчко-тајванске војне везе“.

Иако Тајван никада није био под контролом кинеске владајуће Комунистичке партије, власти у Пекингу инсистирају на томе да је демократско, самоуправно острво саставни део њихове територије, с тим што је сам Си Ђинпинг одбио да искључи војну силу да га заузме ако је потребно.

 

 

 

 

Извор: CNN