Србија

Сјајне вести за грађане! ЕВО ЗА КОЛИКО ЋЕ БИТИ ВЕЋЕ ПЛАТЕ ОД 1. ЈАНУАРА! Ово су сви чекали!

Запослени у јавном сектору у Србији, њих око 600.000, захваљујући вођењу одличне економске политике, од јануара 2021. ће имати ново повећање плата. Према незваничним проценама, здравствени радници, запослени у полицији и војсци, професори… могли би да добију повишицу од чак шест одсто.

Тако ће после 1. јануара 2021. године медицинске сестре имати плате у просеку веће за око 2.500 динара, доктори у домовима здравља око 3.500, док ће наставници добити повишицу од 2.000 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да ће плате у јавном сектору бити повећане од идуће године, потврдио је министар финансија Синиша Мали и додао да је са тиме сагласан и Међународни монетарни фонд, који је оценио да је Србија на првом месту по привредном расту у Европи. Мали је рекао да је на основу разговора које је мисија ММФ-а имала са председником Србије Александром Вучићем у среду Србија добила зелено светло за повећање плата у јавном сектору од јануара.

– Неће то бити проценат као прошле године, али ће сигурно бити повећања плата у јавном сектору. У априлу-мају имаћемо просечну плату од 540 евра. С обзиром на то да је просечна плата у нашој земљи тренутно око 510 евра, јасно је да се очекује повећање од око пет до шест одсто да би се достигло примање од 540 евра. Да подсетим, 2012. или 2013. било је 312 евра – рекао је Мали.

Како је додао министар финансија, за неколико дана знаће се тачан проценат повишице.

– Не постоји друга земља у Европи која ће моћи да повећа плате у време кризе са коронавирусом – истакао је Мали.

Подсетимо, и председник Србије Александар Вучић недавно је рекао да јавни сектор од 2021. треба да очекује повишицу. И он је тада истакао да ће на пролеће наредне године просечна плата бити 540 евра.

Веће и пензије

Од 1. јануара наредне године биће повећана примања и нашим најстаријим суграђанима. Наиме, за око 1,7 милиона пензионера примања ће бити виша за 5,9 одсто, с обзиром на то да ће се од наредне године примењивати такозвани швајцарски модел. Та формула подразумева усклађивање примања са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс