Свет

СКАНДАЛ! Откривене прљаве радње бившег председника! Уплетен у криминал?

Бивши украјински парламентарац оптужује Петра Порошенка за продају оружја међународно забрањеним милитантима у Сирији.

Бивши украјински парламентарац Давид Жванија објавио је намеру да покрене тужбу против бившег председника Петра Порошенка, оптужујући га за снабдевање анти-сиријских снага суочених са владом председника Башара ал Асада међународно забрањеном муницијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Жванија (који је од фебруара до септембра 2005. био на функцији министра за ванредне ситуације и на челу Државног одбора за грађевинске послове и аутономију у Врховној ради у периоду 2012-2014), у снимљеној изјави објављеној на његовом јутјуб каналу, рекао је да се припрема за подношење нове званичне тужбе (треће по реду) Државном истражном одбору против Порошенка, оптужујуц́и бившег председника за планирање пуча у сврху самобогаћења.

Бивши парламентарац је рекао да се нова тужба односи на продају тона муниције од стране Порешенка током периода између 2014. и 2016. године, укључујући међународно забрањене фосфорне бомбе од 400 кг, групама које су се бориле против Асада у Сирији. Жванија је изјавио да има доказе који доказују оправданост ових оптужби и обавезао се да ће их предати истражном одбору.

Парламентарац је истакао да је овај извоз оружја уследио у време када је украјинска војска имала проблем са недостатком оружја и муниције у својим војним операцијама у региону Донбаса и док је кијевска влада тражила било какву могућу војну подршку од својих међународних савезника.

Иванија Порошенко сноси одговорност за покушај скривања трагова и заташкавања ових илегалних активности подметањем пожара у складишту оружја у граду Калиновка 2017. године и покушајем да за тај инцидент оптужи Русију.

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/ RT Arabic