Свет

Шокантне тврдње! Свет на ивици хаоса! Ердоган води ратове на неколико фронтова – Све иде ка коначном обрачуну Русије и Турске!

Војни и геополитички експерт – бивши шеф израелске специјалне службе Натив Јаков Кедми – оценио је да ће рат за Карабах у наредних месец дана – престати.

Он је прво указао: „Све ће се завршити преговорима. Јерменија нема излаза – она без Русије не може да постоји. То у Јеревану врло добро знају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Колико се год султан у Анкари правио великим и важним, председник Азербејџана Илхам Алијев је паметнији од њега.

И он добро зна да је Русија темељ постојања независног Азербејџана – иначе ни њега неће бити. Са суседима попут Ирана и пријатељима попут Ердогана, Азербејџан нема шансе да преживи без Русије и њене повећане подршке“.

Кедми наглашава да је Карабах шири проблем јер је садашњи рат испровоцирала Турска са којом су повезани главни изазови са којима се суочава Русија:

„Москва је имала и има у рукама све карте потребне да се ситуација развија конструктивније, а не онако како је данас. Русија их не користи. Није их користила раније, а не користи их ни данас.

Ердоган жонглира са превише лопти. Умешан је у превише конфликата, а турска економија је у веома тешкој ситуацији. Такво напрезање би издржала мало која земља. Питање је само ко ће се тиме и како окористити“.

Нико не сумња – наставља Кедми – да је ово што се сада дешава у Карабаху турска провокација, унапред замишљена, испланирана и одиграна.

И поставља питање: „А зар Русија није знала да се ово спремало, зар није слутила, зар није са овим рачунала и све прорачунала? Друго, помало сам изненађен политиком Русије. Њена власт се ослања на историју, сматра да је потребно компетентно и истинито проучавати историју и из ње извући закључке.

А Русија на питање – шта је главно у спољној политици? – одговара `дијалог, дијалог`… Шта год против ње радили, она говори: `дијалог`. Министар спољних послова Русије се ових дана пожалио на понашање Турске, али – у чему је ту разлика? Русија говори, а Ердоган чини!“.

Кедми је открио да обавештајни сектор Израела сматра да ће Турска у будућности представљати озбиљнију претњу Израелу него Иран:

„Турска је данас смишљено на линији сукоба са целим светом, како и приличи наследници Османског царства. Турска се – такође смишљено – креће ка нуклеарном оружју“.

По његовој процени, цела игра у Карабаху започета је са два циља. Алијев жели да примора Јерменију да пристане на нови споразум који би био повољнији за Азербејџан. Још је важније то што Турска жели да постане учесник у решавању свих проблема Кавказа и Закавказја.

Турци сами о томе говоре, о томе су разговарали у Бакуу. А ако Русија то дозволи (још не дозвољава), онда је устукнула још једном. Увек сам говорио: никад се не можеш ослонити на Турке. Турска је чланица НАТО, чланица НАТО не сме изаћи на Каспијско море“.

Кедми је уверен да Турска – која користи типичне гангстерске технике, демонстрирајући некажњавост – постаје стратешки проблем Русије.

 

 

 

 

 

Извор: Факти