Здравље

ШОКАНТНО! Корона остаје на телефону и новцу и до месец дана! Ево о чему је реч!

Нови коронавирус може да преживи на широко распрострањеним површинама много дуже него што се мислило, животни век му је и за 10 дана дужи него вирусу грипа, показује најновије истраживање

Коронавирус може да опстане на папирним и пластичним новчаницама, нерђајућем челику, ПВЦ и стаклу, укључујући оно на екрану мобилног телефона, и до 28 дана, најновије је застрашујуће откриће Аустралијске државне научне агенције (ЦСИРО).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово истраживање показује да ковид 19 може да преживи на широко распрострањеним подлогама много дуже него што се раније мислило, чак 10 дана дуже него вирус грипа, што је нарочито важно јер људи могу да се инфицирају ако дотакну заражену површину.

Вирус веома отпоран

Наиме, иако је већ општепознато да се корона, као и већина других вируса, преноси респираторним путем, најчешће када људи кашљу, кијају или разговарају, научници сада тврде да се може пренети и честицама у ваздуху, где се задржава до три сата, као и преко површина као што су нерђајући челик, пластика, папир или стакло.

Претходним лабораторијским студијама је утврђено да корона може да преживи два до три дана на новчаницама и стаклу, и до шест дана на пластици и челику, али резултати сада варирају. У последњем истраживању утврђено је да је вирус веома отпоран и да може да преживи до 28 дана на глатким површинама, попут стакла на мобилним телефонима ако се они држе на 20 степени Целзијуса, што је отприлике собна температура – наводи извршни директор аустралијске ЦСИРО др Лери Маршак за ББЦ и подсећа да, поређења ради, вирус грипа преживљава 17 дана у истим условима.

Истраживање, објављено у Журналу вирологије, открива да вирус теже опстаје на вишим температурама, односно да престаје да буде инфективан у року од 24 сата на температури од 40 степени Целзијуса.

Планирање заштите

– Експерименти су извршени у мрачној просторији, пошто УВ зраци убијају вирус, са стабилном температуром и влажношћу, тако да вирус можда не може тако добро да прође у реалном свету. Ако утврдимо колико дуго вирус опстаје на површинама, моћи ћемо прецизније да предвиђамо ширење и боље заштитимо људе. Ипак, ови резултати нас свакако подсећају да морамо редовно да перемо руке, као и да чистимо екране и да избегавамо додиривање лица како бисмо смањили ризик од заразе – додао је др Маршак.

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс