Србија

СРАМНО! ЕУ нам ради иза леђа! Ево шта су обећали Албанцима у вези Косова! ОВО ЋЕ РАЗБЕСНЕТИ СВЕ СРБЕ!

Бивши ‘косовски премијер’ Иса Мустафа објавио писмо које је 24. августа 2015, дан пре потписивања Споразума о општим принципима ЗСО, примио од тадашње високе представнице ЕУ Федерике Могерини, а у којем га она уверава да Срби неће добити извршна овлашћења!

Европски представници обећали су Шиптарима у лажној држави Косово да Заједница српских општина (ЗСО) неће имати никаквих извршних овлашћења, и то пре него што је у Бриселу потписан коначни споразум о тој институцији!

Европску превару разоткрио је бивши ‘косовски премијер’ Иса Мустафа, који је објавио писмо које је 24. августа 2015. године, само дан пре потписивање Споразума о општим принципима ЗСО, примио од тадашње високе представнице Европске уније Федерике Могерини. Она га у том писму уверава да ЗСО неће имати никаква извршна овлашћења!?! Овај документ, тврде представници Срба на Косову и Метохији, доказује да је Брисел радио иза леђа Београду и са Приштином тајно договорао да се Србија превари и натера да призна лажну државу!

Тајни допис

У писму које је Могеринијева упутила Мустафи наводи се да ЕУ, као посредник у дијалогу Приштине и Београда, прати обе стране у поштовању и спровођењу споразума који су постигнути у Бриселу.

‘У контексту наше дискусије о успостављању Заједнице општина са српском већином, желим да потврдим да је схватање ЕУ да Заједница, у складу са Првим споразумом и законима Косова, неће бити конституисана као трећи ниво власти и неће имати извршну власт’, наводи се у овом допису.
Иса Мустафа је рекао и да је ово писмо показао специјалном представнику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку на састанку у Приштини, а да га није раније јавно објавио, иако су га политичке странке на Косову ‘неосновано нападале за постигнут споразум о СЗО’.

Коментаришући ове наводе, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да ЗСО мора бити формирана одмах и то са надлежностима које јој припадају по бриселским договорима.

– На тесту је не само воља Приштине да се проблеми решавају дијалогом, већ и способност ЕУ као посредника у дијалогу да гарантује спровођење договореног. ЗСО има само један циљ, да заштити положај и права српског народа на Косову и Метохији, а последњих недеља били смо сведоци да ни права ни безбедност Срба не могу бити заштићени у садашњем политичко-правном оквиру у нашој јужној покрајини – истиче Петковић.

Потпуно неприхватљиво

Милован Дрецун, доскорашњи шеф Одбора за КиМ, наглашава да је писмо Могеринијеве нешто ново и да је то урађено иза леђа Београду.

– Ако је писмо тачно, испада да смо преварени не само до стране Албанаца, него и од стране ЕУ. Лајчак треба да разјасни ситуацију. Главно питање је како Лајчак мисли да премости кључну препреку за разговор и натера Приштину да реализује ЗСО. Албанци очигледно желе да се промени Бриселски споразум. Већ су учинили корак који није био предвиђен споразумом и обратили се такозваном уставном суду који је донео потпуно контрадикторну одлуку. Неприхватљиво је да ЗСО буде само некаква асоцијација, само НВО – наглашава Дрецун.

Петрич: Опасна игра око ЗСО

Бивши изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич каже да је политичка игра коју Приштина игра у вези са ЗСО веома опасна и да би политичари у Приштини морали да испоштују обавезе из Бриселског споразума које су преузели.

– Уверен сам да ће ЕУ уверити Приштину да заједнице са српском већином на Косову имају право на одређени степен самоуправе, како је дефинисала међународна заједница – истиче Петрич.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс