Србија

СРАМНО! ЕУ нам ради иза леђа! Ево шта су обећали Албанцима у вези Косова! ОВО ЋЕ РАЗБЕСНЕТИ СВЕ СРБЕ!

Бивши ‘косовски премијер’ Иса Мустафа објавио писмо које је 24. августа 2015, дан пре потписивања Споразума о општим принципима ЗСО, примио од тадашње високе представнице ЕУ Федерике Могерини, а у којем га она уверава да Срби неће добити извршна овлашћења!

Европски представници обећали су Шиптарима у лажној држави Косово да Заједница српских општина (ЗСО) неће имати никаквих извршних овлашћења, и то пре него што је у Бриселу потписан коначни споразум о тој институцији!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европску превару разоткрио је бивши ‘косовски премијер’ Иса Мустафа, који је објавио писмо које је 24. августа 2015. године, само дан пре потписивање Споразума о општим принципима ЗСО, примио од тадашње високе представнице Европске уније Федерике Могерини. Она га у том писму уверава да ЗСО неће имати никаква извршна овлашћења!?! Овај документ, тврде представници Срба на Косову и Метохији, доказује да је Брисел радио иза леђа Београду и са Приштином тајно договорао да се Србија превари и натера да призна лажну државу!

Тајни допис

У писму које је Могеринијева упутила Мустафи наводи се да ЕУ, као посредник у дијалогу Приштине и Београда, прати обе стране у поштовању и спровођењу споразума који су постигнути у Бриселу.

‘У контексту наше дискусије о успостављању Заједнице општина са српском већином, желим да потврдим да је схватање ЕУ да Заједница, у складу са Првим споразумом и законима Косова, неће бити конституисана као трећи ниво власти и неће имати извршну власт’, наводи се у овом допису.
Иса Мустафа је рекао и да је ово писмо показао специјалном представнику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку на састанку у Приштини, а да га није раније јавно објавио, иако су га политичке странке на Косову ‘неосновано нападале за постигнут споразум о СЗО’.

Коментаришући ове наводе, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да ЗСО мора бити формирана одмах и то са надлежностима које јој припадају по бриселским договорима.

– На тесту је не само воља Приштине да се проблеми решавају дијалогом, већ и способност ЕУ као посредника у дијалогу да гарантује спровођење договореног. ЗСО има само један циљ, да заштити положај и права српског народа на Косову и Метохији, а последњих недеља били смо сведоци да ни права ни безбедност Срба не могу бити заштићени у садашњем политичко-правном оквиру у нашој јужној покрајини – истиче Петковић.

Потпуно неприхватљиво

Милован Дрецун, доскорашњи шеф Одбора за КиМ, наглашава да је писмо Могеринијеве нешто ново и да је то урађено иза леђа Београду.

– Ако је писмо тачно, испада да смо преварени не само до стране Албанаца, него и од стране ЕУ. Лајчак треба да разјасни ситуацију. Главно питање је како Лајчак мисли да премости кључну препреку за разговор и натера Приштину да реализује ЗСО. Албанци очигледно желе да се промени Бриселски споразум. Већ су учинили корак који није био предвиђен споразумом и обратили се такозваном уставном суду који је донео потпуно контрадикторну одлуку. Неприхватљиво је да ЗСО буде само некаква асоцијација, само НВО – наглашава Дрецун.

Петрич: Опасна игра око ЗСО

Бивши изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич каже да је политичка игра коју Приштина игра у вези са ЗСО веома опасна и да би политичари у Приштини морали да испоштују обавезе из Бриселског споразума које су преузели.

– Уверен сам да ће ЕУ уверити Приштину да заједнице са српском већином на Косову имају право на одређени степен самоуправе, како је дефинисала међународна заједница – истиче Петрич.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс