Спорт

СРБИ ЋЕ БИТИ ОДУШЕВЉЕНИ! Сада је потврђено: Новак је најбољи у историји!

Новак Ђоковић је ментална стена, стигла је још једна потврда

Специјализовани тениски портал „Коначна тениска статистика“ објавио је необичну ранг листу у којој су играчи сврстани по томе како играју у кључним моментима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Психички поени“, којима се осликава психолошка стабилност тенисера у напетим моментима, су збрајани по посебној формули. Урачунати су учинци у последњим сетовима, било да се игра на два или три добијена, затим поени у финалима, поени у тај-брејковима, те поени у тај-брејковима којима се решева питање победника.

Очекивано, Новак Ђоковић је убедљиво први, испред Бјерна Борга, Кеија Нишикорија који је у врху листе због његове сјајне игре у петим сетовима, али и испред Рода Лејвера, Пита Сампраса, Џона Мекинроа. Енди Мареј заузима седмо место, Томас Мустер осмо, Рафаел Наал је тек девети, а Роџер Федерер једанаести, иза Џима Конорса.

Ðоковић је до рејтинга од 2.361 индексних поена дошао јер је у поменутим кључним ситуацијама освојио 869 поена, а само 368 изгубио. Он је у одлучујућим сетовима освајао чак 73,6% поена у каријери, у петим сетовима још више – 76,2% свих одиграних поена, у финалима 69,6%, у досад одиграним тај-брејковима 65,1%, а у тај-брејковима који одлучују победника 72%.

Поређења ради, Рафаел Надал има 1.935 индексних поена, учинке од 68,9% када се ради о одлучујућим сетовима, 66,7% освојених поена у петим сетовима, 69,9% у финалима у чему је једино и бољи од Нолета а на чему може да захвали нестварним партијама које пружа на Ролан Гаросу који је 13 пута освојио, док у тај-брејковима осваја 61% поена, а у одлучујућим тај-брејковима скромних 52,8%.

Роџер Федерер, са друге стране, има 1.817 индексних поена, и то због следећих процената у поменутим ситуацијама: 64,9% освојених поена када се ради о завршним сетовима, 57,4% у петим деоницама, 66% у финалима, 65,3% у тај-брејковима, у чему је за 0,2% бољи од Нолета, те 56,3% када се ради о поенима у тај-брејковима који одлучују победника.

 

 

 

 

Извор: Информер.рс