Србија

СРБИ У НЕВЕРИЦИ! Радили нам иза леђа, ако је ово тачно и ЕУ нас преварила! Ево о чему је реч!

Писмо Федерике Могерини о ЗСО, које је обелоданио лидер ДСК Иса Мустафа, за Србију је нешто ново, каже народни посланик Милован Дрецун и оцењује да је то урађено иза леђа Београда, преноси Спутњик.

Како је истакао, ако је писмо тачно, „испашће да смо преварени не само до стране Албанаца, него и од стране Европске уније“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мустафа је објавио писмо које је 24. августа, 2015. године, дан пре потписивања Споразума о општим принципима Заједнице српских општина (ЗСО), примио од бивше високе представница ЕУ Федерике Могерини, а у којем га она уверава да ЗСО нец́е имати извршна овлашћења.

„Председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа је показао наводно писмо Федерике Могерини из 2015. године, где му она каже да по њеном размевању, значи по разумевању ЕУ, нису договорене никакве извршне надлежности ЗСО. То је нешто ново, то је један једнострани потез који је иза леђа Београда“, навео је Дрецун.

Сматра да би специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак требало да разјасни новонасталу ситуацију.

„Мислим да би Лајчак требало да разјасни ту ситуацију, јер Мустафа каже да га је упознао са тим. Испашће да смо преварени не само до стране Албанаца, него и од стране ЕУ, ако се испостави да је то писмо тачно“, додао је Дрецун.

Како је рекао, након посете Лајчака главно питање је како он мисли да премости кључну препреку за разговор и натера Приштину да реализује ЗСО.

„Први пут је Лајчак рекао да такозвани Устав Косова може да се мења“, напоменуо је Дрецун.

Истакао је и да је Мирослав Лајчак рекао да две стране треба саме да одреде како ће изгледати нормализација и да се Европска унија неће мешати у то.

“То је нешто што је на дугачком штапу, веома широко дефинисано. Први пут је Лајчак рекао да такозвани Устав Косова може да се мења“, рекао је Дрецун.

Како је напоменуо, папир о примени Бриселског споразума предвиђа прилагођавање правник оквира.

„Дакле, тамо где закони нису прилагођени Бриселском споразуму, не треба мењати споразум него правни оквир. Албанци иду обрнутим путем, они желе да се промени Бриселски споразум и то је њихов покушај да изврше његову ревизију“, објаснио је Дрецун.

Како је подсетио, Албанци су учинили корак који није био предвиђен споразумом и обратили се Уставном суду који је донео потпуно контрадикторну одлуку.

„Лајчак такође каже да Заједница српских општина треба да се формира у складу са одлуком Уставног суда. Ја претпостављам да није добро читао споразуме јер се тамо уопште не говори о Уставном суду“, рекао је Дрецун.

Закључио је да је неприхватљиво да Заједница српских општина буде асоцијација каква је предвиђена “такозваним Уставом Косова”.

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

Ознаке