Србија

СРБИЈА ДОБИЛА НОВУ ВЛАДУ: Ови министри се заклињу да ће плате бити 900 евра, а пензије изнад 400!

Пред кабинетом Ане Брнабић шест кључних циљева: борба против коронавируса и јачање здравства, очување интереса Срба на КиМ, борба против мафије, очување самосталности, владавина права и убрзање реформи на путу ка ЕУ и даље економско јачање Србије

БЕОГРАД – Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће се нова влада Србије, са 21 ресором и два министра без портфеља, борити да постигне и више од зацртаног. Представљајући у Народној скупштини експозе нове владе, она је јуче нагласила да следе изазовна времена, али да Србија, упркос томе, 2025. године мора бити земља у којој су просечне плате 900 евра, а просечне пензије изнад 400 евра.

Кључни циљеви

Брнабићева је пред посланицима рекла да је поносна на чињеницу да је предложено шест нових министара и чак 11 жена које ће водити неке од најкомплекснијих ресора у влади и бити суочене с неким од највећих изазова. Мандатарка је објаснила да ће влада имати шест кључних циљева: борбу против ковида 19 и јачање здравства, очување виталних интереса српског народа на Косову и Метохији, борбу против организованог криминала и свеобухватни рат против мафије, очување независности и самосталног одлучивања Србије, владавину права и убрзање реформи на нашем европском путу и даље економско јачање Србије.

– Ја са овог места позивам привреду и све друге чиниоце у друштву да прате пример који данас дајемо – и Влада, и ви као Скупштина, која у овом тренутку има скоро 40 одсто жена у посланичким клупама – поручила је Брнабићева, која је добила још један узастопни мандат за председника Владе Србије.

Нова енергија

У говору који је трајао око сат и по, премијерка је навела да промене у Влади говоре о томе да су пажљиво слушали шта су им грађани поручили на изборима и разумели да морају још енергичније да раде, те да су потребна нова знања и ентузијазам. – Тражим да се боримо, да се не миримо с тренутним стањем, него да увек покушавамо да постигнемо више. Не заборавите да смо одговорни Скупштини и свим грађанима и да су једино они ти за које радимо… Србија мора бити земља у којој је незапосленост на нивоу еврозоне, земља модерног образовања и инфраструктуре, добро повезана, лидер у напредним технологијама и дигитализацији. Србија мора бити земља перспективе и земља победник у сваком смислу, а за то свако од нас мора да да све од себе сваки дан – нагласила је Брнабићева.

Борба против мафије

Један од главних приоритета нове владе је борба с мафијом, која је, како је навела премијерка, помислила да је јача од државе и да може да управља државом. – Пред нама је озбиљна борба са организованим криминалом, и да криминалци и мафија никада неће победити, и никада неће бити заштићени. У овој борби безбедносне службе се морају посебно бавити безбедношћу Вучића, који је објавио и покренуо рат против ове мафије. Сведочимо сваки дан најмонструознијим и најбезобзирнијим нападима на њега и његову породицу само и искључиво с једним циљем: да га дехуманизују и криминализују до те мере да сваки напад на њега, вербални или физички, постане очекиван и разумљив – изјавила је Брнабићева.

Како је нагласила, држава ће пружити сву заштиту свима који се боре против криминала, било да су у питању полицајци, тужиоци, новинари или грађани. – У борби између државе и мафије држава ће изаћи као победник, у то немам сумње – поручила је она.

Скандал у Скупштини

Камбери напао Србију

Посланик Уједињене долине – СДА Санџака Шаип Камбери није бирао речи када је у Скупштини оцењивао власт у Србији и упоредио нашу земљу с Белорусијом. Због тога је реаговао председник Скупштине Ивица Дачић и упозорио га да води рачуна о свом речнику. – Ја не представљам ни жуте, ни црне, ни плаве, већ дискриминисане Албанце. Ко би могао да помисли да ће једина опозиција у Скупштини Србије бити Албанци и Бошњаци. Баш тужно за демократију. Овакав парламент није могао да произведе чак ни Слободан Милошевић – рекао је, између осталог, Камбери, који је говор почео с „Мирдита, добар дан“. Дачић му је одговорио да у Бујановцу, где је 50 одсто Срба, нема ниједног у власти. На Камберијев говор је реаговао и председник Александар Вучић, рекавши да је срећан што у Србији неко, посебно Албанци, могу да говоре о тоталитарном систему Србије и положају заједница, а да тако нешто није могуће на неким другим територијама. – Упитао бих смеју ли тако да говоре неки други и у Приштини и Тирани или на неком другом месту… О угрожености мањинских заједница говори човек који је из власти у Бујановцу избацио 42 одсто Срба а тражи министарско место са 0,5 одсто гласова, а онима који имају 42 одсто не даје право да учествују у власти – рекао је Вучић.

ОВО ЈЕ КАБИНЕТ АНЕ БРНАБИЋ

Просечна старост чланова Владе – 49 година

Ана Брнабић (45) – премијерка

Никола Селаковић (37) – спољни послови

Александар Вулин (48) – унутрашњи послови

Татјана Матић (48) – трговина, туризам и телекомуникације

Томислав Момировић (37) – грађевинарство, саобраћај и инфраструктура

Синиша Мали (48) – финансије

Анђелка Атанасковић (62) – привреда

Бранислав Недимовић (43) – пољопривреда, шумарство и водопривреда

Ирена Вујовић (37) – заштита животне средине

Зорана Михајловић (50) – рударство и енергетика

Маја Поповић (50) – правда

Марија Обрадовић (46) – државна управа и локална самоуправа

Небојша Стефановић (44) – одбрана

Милан Кркобабић (68) – брига о селу

Ратко Дмитровић (62) – брига о породици и демографија

Гордана Чомић (62) – људска и мањинска права и друштвени дијалог

Јадранка Јоксимовић (42) – европске интеграције

Дарија Кисић Тепавчевић (45) – рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Бранко Ружић (45) – просвета, наука и технолошки развој

Златибор Лончар (49) – здравље

Маја Гојковић (57) – култура и информисање

Вања Удовичић (38) – омладина и спорт Ненад Поповић (54) – без портфеља

Новица Тончев (58) – без портфеља

Ивана Кљајић

МИНИСТРИ

Ана Брнабић (45) – премијерка Никола Селаковић (37) – спољни послови Александар Вулин (48) – унутрашњи послови Татјана Матић (48) – трговина, туризам и телекомуникације Томислав Момировић (37) – грађевинарство, саобраћај и инфраструктура Синиша Мали (48) – финансије Анђелка Атанасковић (62) – привреда Бранислав Недимовић (43) – пољопривреда, шумарство и водопривреда Ирена Вујовић (37) – заштита животне средине Зорана Михајловић (50) – рударство и енергетика Маја Поповић (50) – правда Марија Обрадовић (46) – државна управа и локална самоуправа Небојша Стефановић (44) – одбрана Милан Кркобабић (68) – брига о селу Ратко Дмитровић (62) – брига о породици и демографија Гордана Чомић (62) – људска и мањинска права и друштвени дијалог Јадранка Јоксимовић (42) – европске интеграције Дарија Кисић Тепавчевић (45) – рад, запошљавање, борачка и социјална питања Бранко Ружић (45) – просвета, наука и технолошки развој Златибор Лончар (49) – здравље Маја Гојковић (57) – култура и информисање Вања Удовичић (38) – омладина и спорт Ненад Поповић (54) – без портфеља Новица Тончев (58) – без портфеља

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2020.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031