Србија

СРБИЈА ДОБИЛА НОВУ ВЛАДУ: Ови министри се заклињу да ће плате бити 900 евра, а пензије изнад 400!

Пред кабинетом Ане Брнабић шест кључних циљева: борба против коронавируса и јачање здравства, очување интереса Срба на КиМ, борба против мафије, очување самосталности, владавина права и убрзање реформи на путу ка ЕУ и даље економско јачање Србије

БЕОГРАД – Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће се нова влада Србије, са 21 ресором и два министра без портфеља, борити да постигне и више од зацртаног. Представљајући у Народној скупштини експозе нове владе, она је јуче нагласила да следе изазовна времена, али да Србија, упркос томе, 2025. године мора бити земља у којој су просечне плате 900 евра, а просечне пензије изнад 400 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кључни циљеви

Брнабићева је пред посланицима рекла да је поносна на чињеницу да је предложено шест нових министара и чак 11 жена које ће водити неке од најкомплекснијих ресора у влади и бити суочене с неким од највећих изазова. Мандатарка је објаснила да ће влада имати шест кључних циљева: борбу против ковида 19 и јачање здравства, очување виталних интереса српског народа на Косову и Метохији, борбу против организованог криминала и свеобухватни рат против мафије, очување независности и самосталног одлучивања Србије, владавину права и убрзање реформи на нашем европском путу и даље економско јачање Србије.

– Ја са овог места позивам привреду и све друге чиниоце у друштву да прате пример који данас дајемо – и Влада, и ви као Скупштина, која у овом тренутку има скоро 40 одсто жена у посланичким клупама – поручила је Брнабићева, која је добила још један узастопни мандат за председника Владе Србије.

Нова енергија

У говору који је трајао око сат и по, премијерка је навела да промене у Влади говоре о томе да су пажљиво слушали шта су им грађани поручили на изборима и разумели да морају још енергичније да раде, те да су потребна нова знања и ентузијазам. – Тражим да се боримо, да се не миримо с тренутним стањем, него да увек покушавамо да постигнемо више. Не заборавите да смо одговорни Скупштини и свим грађанима и да су једино они ти за које радимо… Србија мора бити земља у којој је незапосленост на нивоу еврозоне, земља модерног образовања и инфраструктуре, добро повезана, лидер у напредним технологијама и дигитализацији. Србија мора бити земља перспективе и земља победник у сваком смислу, а за то свако од нас мора да да све од себе сваки дан – нагласила је Брнабићева.

Борба против мафије

Један од главних приоритета нове владе је борба с мафијом, која је, како је навела премијерка, помислила да је јача од државе и да може да управља државом. – Пред нама је озбиљна борба са организованим криминалом, и да криминалци и мафија никада неће победити, и никада неће бити заштићени. У овој борби безбедносне службе се морају посебно бавити безбедношћу Вучића, који је објавио и покренуо рат против ове мафије. Сведочимо сваки дан најмонструознијим и најбезобзирнијим нападима на њега и његову породицу само и искључиво с једним циљем: да га дехуманизују и криминализују до те мере да сваки напад на њега, вербални или физички, постане очекиван и разумљив – изјавила је Брнабићева.

Како је нагласила, држава ће пружити сву заштиту свима који се боре против криминала, било да су у питању полицајци, тужиоци, новинари или грађани. – У борби између државе и мафије држава ће изаћи као победник, у то немам сумње – поручила је она.

Скандал у Скупштини

Камбери напао Србију

Посланик Уједињене долине – СДА Санџака Шаип Камбери није бирао речи када је у Скупштини оцењивао власт у Србији и упоредио нашу земљу с Белорусијом. Због тога је реаговао председник Скупштине Ивица Дачић и упозорио га да води рачуна о свом речнику. – Ја не представљам ни жуте, ни црне, ни плаве, већ дискриминисане Албанце. Ко би могао да помисли да ће једина опозиција у Скупштини Србије бити Албанци и Бошњаци. Баш тужно за демократију. Овакав парламент није могао да произведе чак ни Слободан Милошевић – рекао је, између осталог, Камбери, који је говор почео с „Мирдита, добар дан“. Дачић му је одговорио да у Бујановцу, где је 50 одсто Срба, нема ниједног у власти. На Камберијев говор је реаговао и председник Александар Вучић, рекавши да је срећан што у Србији неко, посебно Албанци, могу да говоре о тоталитарном систему Србије и положају заједница, а да тако нешто није могуће на неким другим територијама. – Упитао бих смеју ли тако да говоре неки други и у Приштини и Тирани или на неком другом месту… О угрожености мањинских заједница говори човек који је из власти у Бујановцу избацио 42 одсто Срба а тражи министарско место са 0,5 одсто гласова, а онима који имају 42 одсто не даје право да учествују у власти – рекао је Вучић.

ОВО ЈЕ КАБИНЕТ АНЕ БРНАБИЋ

Просечна старост чланова Владе – 49 година

Ана Брнабић (45) – премијерка

Никола Селаковић (37) – спољни послови

Александар Вулин (48) – унутрашњи послови

Татјана Матић (48) – трговина, туризам и телекомуникације

Томислав Момировић (37) – грађевинарство, саобраћај и инфраструктура

Синиша Мали (48) – финансије

Анђелка Атанасковић (62) – привреда

Бранислав Недимовић (43) – пољопривреда, шумарство и водопривреда

Ирена Вујовић (37) – заштита животне средине

Зорана Михајловић (50) – рударство и енергетика

Маја Поповић (50) – правда

Марија Обрадовић (46) – државна управа и локална самоуправа

Небојша Стефановић (44) – одбрана

Милан Кркобабић (68) – брига о селу

Ратко Дмитровић (62) – брига о породици и демографија

Гордана Чомић (62) – људска и мањинска права и друштвени дијалог

Јадранка Јоксимовић (42) – европске интеграције

Дарија Кисић Тепавчевић (45) – рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Бранко Ружић (45) – просвета, наука и технолошки развој

Златибор Лончар (49) – здравље

Маја Гојковић (57) – култура и информисање

Вања Удовичић (38) – омладина и спорт Ненад Поповић (54) – без портфеља

Новица Тончев (58) – без портфеља

Ивана Кљајић

МИНИСТРИ

Ана Брнабић (45) – премијерка Никола Селаковић (37) – спољни послови Александар Вулин (48) – унутрашњи послови Татјана Матић (48) – трговина, туризам и телекомуникације Томислав Момировић (37) – грађевинарство, саобраћај и инфраструктура Синиша Мали (48) – финансије Анђелка Атанасковић (62) – привреда Бранислав Недимовић (43) – пољопривреда, шумарство и водопривреда Ирена Вујовић (37) – заштита животне средине Зорана Михајловић (50) – рударство и енергетика Маја Поповић (50) – правда Марија Обрадовић (46) – државна управа и локална самоуправа Небојша Стефановић (44) – одбрана Милан Кркобабић (68) – брига о селу Ратко Дмитровић (62) – брига о породици и демографија Гордана Чомић (62) – људска и мањинска права и друштвени дијалог Јадранка Јоксимовић (42) – европске интеграције Дарија Кисић Тепавчевић (45) – рад, запошљавање, борачка и социјална питања Бранко Ружић (45) – просвета, наука и технолошки развој Златибор Лончар (49) – здравље Маја Гојковић (57) – култура и информисање Вања Удовичић (38) – омладина и спорт Ненад Поповић (54) – без портфеља Новица Тончев (58) – без портфеља

Извор: Курир