Србија

СРБИЈА ПОСТАЈЕ ВОЈНА СИЛА: Војска добија ово ЗАСТРАШУЈУЋЕ оружје (ВИДЕО)

Делегација Републике Србије отпутовала је у Турску како би преговарала о куповини система беспилотних летелица „Барјактар“

У нашој јавности увелико се појавило интересовање за ову врсту наоружања која би требало да штити небо изнад Србије, али и да учини нашу земљу најјачом војном силом у овом делу Европе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дронови „Браактар“ производ су турске корпорације Кале-Бајкар, летелица се производи и продаје у две верзије као борбена и извиђачка летелица са наоружањем или без њега. У војну употребу уведена је 2014. године.

Развој верзије дрона са наоружањем почео је такође 2014. године, а та верзија летелице носи ознаку Бајрактар ТБ-2. Овај ваздухоплов конструисан је према захтевима турске армије, а наоружан је лансерима ласерски вођених ракетних зрна калибра 70 милиметара и полуатоматске ласерски навођене муниције.

Дужина дрона је 6,5 метара, распон крила 12 метара, Максимална брзина око 220 километара на час, а лети у радијусу од око 300 километара.

Турске беспилотне летелице имале су борбену употребу претходних година у сукобима у Сирији, нарочуито током операције „Маслинова гранчица“ против сиријских Курда на северу Сирије, али и против курдских снага у Ираку.

Дронове „Бајрактар“, према извештајима агенција, користи војска Азербејџана у сукобима у Нагорно-Карабаху, где су према извештајима са ратишта направили изузетну штету и нанеле велике губитке војсци Јерменије, а нарочито оклопним јединицама, али и другим циљевима. Јерменске снаге у Нагорно Карабаху обориле су ракетама ПВО система претходних дана најмање једну овакву летелицу.

Извор: Ало