loading...
Србија

СРБИЈА У НЕВЕРИЦИ! Професор Кочовић открио: Ево када ће се завршити епидемија корона вируса!

ПРОФЕСОР информационих технологија Петар Кочовић и његов тим од почетка пандемије тачно су израчунавали токове заражавања широм света, а пре свега, у Србији. Сада, кажу, завршетак епидемије коронавирусом у Србији могао би да се очекује у периоду између 5. маја и 20. јула идуће године.

На основу искустава из ранијих епидемија, статистичких метода и математичког модела могуће је предвидети ток и крај епидемије.

– То не значи да ће вирус код нас нестати између 5. маја и 20. јула, већ да ће број заражених бити далеко мањи него сада. Ситуација се неће драматично променити чак и уколико у међувремену буде пронађена вакцина против короне – тврди професор Кочовић.

Стручњак наглашава да овакве прогнозе могу бити и делимично непрецизне јер се односе на дужи временски период. Осим тога, корона је, како је показало досадашње искуство, врло непредвидив вирус.

Оно о чему извесно могу да говорим јесте трећи талас, у коме се сада налазимо. Пик овог таласа можемо да очекујемо за седам – десет дана, значи негде почетком новембра, када ће број заражених скочити на 50 на 100.000 становника. Према подацима Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ), тренутно се са 30 заражених на 100.000 становника налазимо на ивици црвене зоне. Уколико се не буду поштовале мере, врло лако можемо склизнути и у љубичасту зону. Очекујем да би трећи талас могао да се заврши после Нове године, када ћемо одмах ући и у четврти – истиче професор Кочовић.

Пик и крај једног таласа израчунао је користећи Гаусову криву. Прогнозе заснива на основу прикупљених података за Србију, које свакодневно објављује Институт “Батут”, а рачуна се само број заражених.

Таласи су јако важни да би цела нација могла да дође до даха. Рецимо, Северна Македонија, Бугарска, Румунија, па и Русија још су у првом таласу. Шта значи предах између таласа? То је период када се број новозаражених спусти, па можемо да се понашамо релаксираније – објашњава Кочовић.

Професор Кочовић истиче да не очекује потпуно закључавање на државном нивоу, као пролетос, али да ће бити изолација одређених подручја и градова.

– Европа је неспремно дочекала епидемију короне, није било маски, дезинфекционих средстава, па је закључавање био једини начин да се спречи масовно заражавање. Сада је ситуација потпуно другачија, али верујем да ће повремено долазити до закључавања одређених делова земље или градова. Током лета сви су кукали зато што не могу да путују, а сад видимо колико је то било добро, иначе бисмо били у ситуацији као шта је сада Чешка, где букти епидемија – казао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Српски телеграф

loading...