Свет

СРБИЈОМ ОДЈЕКУЈЕ ПОРУКА ИЗ ЈЕРМЕНИЈЕ: Икона српског народа је отета и сада ће велики рат одлучити о судбини хришћанства

Почасни конзул Србије у Јерменији Бабкен Симоњан оценио је да ће рат у региону Нагорно Карабах у скорије време бити заустављен и да не може бити горе него када гину невини људи, као и да се у том сукобу одлучује судбина хришћанства.

Он је у интервјуу за Вечерње новости рекао да светска јавност жестоко осуђује агресију Азербејџана и Турске и да је то претња не само региону већ и целом свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У Карабаху се одлучује судбина хришћанства, али и човечанства и цивилизације. Свет мора то да схвати или ће бити прекасно зауставити турку агресију на суседне земље. Азербејџан и Турска су претња на том светлом путу мира“, рекао је Симоњан.

Према његовим речима, између Карабаха и Космета нема поређења јер је Космет колевка српске средњевековне државности.

„Икона српског народа који је отета и поклоњена Албанцима, као што су две јерменске области Карабах и Нахичеван поклоњене Азербејџанцима 1921. године. То су два различита проблема. Карабах је отцепљен на однову референдума јер су у Карабаху живели етнички Јермени, док на КиМ није било референдума“, рекао је он.

Са друге стране, наставља он, Космет је од давнина насељен Србима на својим исконским територијама и у томе је разлика између Космета и Карабаха.

Симоњан каже да јерменски и српски народ повезује трагична историја и поручио да је отаџбина изнад свега, чак и изнад живота.

„Без жртвовања нема спаса и победе“, поручио је он.

Извор: Танјуг/Ало.рс/Д.Н.