Србија

ШТО СТЕ СЛАВИЛИ, СЛАВИЛИ СТЕ: Ово се забрањује у Србији због короне

Маске на отвореном као препорука, отварање привремене ковид болнице у Београду, све су то неке од нових мера које је поводом налета трећег таласа корона вируса у Србији донео Кризни штаб у петак. Ипак, једна ствар није остала јасна – какве су то специјалне дозволе забранили наши стручњаци локалним самоуправама?

Наиме, пре неколико дана министар здравља Златибор Лончар је са повећањем броја новооболелих управо поменуо и дозволе за славља и прославе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Приметили смо да су Кризни штабови на локалу почели да дају неке „специјалне дозволе“ да се организју прославе и слично, и инсистираћемо на томе да се такве дозволе не дају. Драги грађани, не могу да се одржавају окупљања са више од 30 људи – поручио је Лончар.

Он је тада упутио апел управо онима који су позвани на таква славља и свадбе.

– Није срамота да кажете – видите каква је ситуација, ризично је, послаћемо поклон али нећемо доћи – сугерисао је Лончар.

Оно што епидемиолози истичу последњих недеља, јесте да је корона букнула управо због разних славља и весеља где је био знанто већи број људи од дозвољеног, и без поштаовања било каквих епидемиолошка мера.

Какве су дозволе издаване?

Дан након ове изјаве министра Лончара Кризни штаб забрањује локалним самоуправама издавање тих „специјалних дозвола“. Шта су оне заправо значиле?

Кризни штабови на локалу у одеђеном периоду издавали су „специјалне дозволе“ како би се одржали скупови, свадбе, конгреси и томе слично са већим бројем људи.

У републичком Кризном штабу објашњавају да се такве ствари не смеју више догађати, и да никада није стајала препорука да се одржавају скупови попут славља, већ супротно од тога апеловано је све време да се сви суздрже од прослава.

Тражили скуп од 500 људи

Како „Блиц“ сазнаје, недавно је стигао захтев из једне локалне самоуправе како би се одржао скуп за више од 500 људи у једном хотелу чему се републички Кризни штаб оштро успротивио.

Ипак, како је и даље дозвољено окупљање до 30 људи, то практично значи да бисте могли да организујете скуп али уз поштовање свих епидемиолошким мера, што значи маске у затвореном простору али и размак између људи од једног и по метра.

Питали смо епидемиолога и члана Кризног штаба проф. др Бранислава Тиодоровића какве су то дозволе издаване у локалним самоуправама.

– На локалу су издаване дозволе за одржавање различитих скупова, али тога више не сме бити. То није ни до сада било препоручено, нити могуће али су пронашли начина тако што су од локалне заједнице добијали дозволу, што опет није у складу са стратегијом Кризног штаба. Рецимо у Врњачкој бањи се често одржавају конгреси скупови, али људи није време за то. Као што није време ни за славља, свадбе. Кризни штаб месецима уназад апелује да се не организује ништа што није неопходно јер није време за то. Нека то буду неки радни састанци, нешто што је неопхподно да се одржи, максимално до 30 људи уз строго поштовање мера, и ништа више од тога. Свадбе, прославе, конгреси, симпозијуми, то рекао бих да није неопходно, изјавио је професор Тиодоровић за „Блиц“.

Управо због свега наведеног питали смо локалне самоуправе и градске штабове да ли су издаване сличне дозволе и да ли ће то бити случај и у будућности.

Београд

Тим поводом прво се за главни град огласио заменик градоначелника Београда Горан Весић.

– Град Београд неће више издавати дозволе за јавна окупљања као што су концерти, спортске манифестације и други јавни догађаји – казао је он.

Са друге стране градски секретар за ванредне ситуације Дарко Главаш појаснио је за „Блиц“ поменуте дозволе.

– Не постоје посебне дозволе за славља. Град Београд није издао ниједну дозволу за славље. Издаване су дозволе за менифестације, а Град Београд је укинуо већину. Биле су дозвољене манифестације попут индивидуалних спортова, бициклисти су добијали дозволе, организоване су ауто трке… Одлука од петка не значи да се укидају манифестације до 500 љу, већ да догађаји који не треба да се десе сада се не одобравају, а манифестације које поштују све епидемиолошке мере и од значаја су за град могу и даље да се спроводе – објаснио је Главаш.

Како истиче, градски секретаријиати су дали списак манифестација од значаја.

– То је урађено да се не би неки концерти на сплавовима проглашавали манифестацијама. И тај списак потом градски и кризни штаб процењују да ли та манифестација може да испоштује процедуре које су неопходне, ако може одржава се, ако не, не одржава се – закључује Главаш за „Блиц“.

Бор

Град Бор до сада није издавао никакве сагласности за славља или слично, потврдио је градоначелник града Бора Александар Миликић. Он је навео да се поступа по мерама и препорукама републичког Кризног штаба за спречавање ширења вируса корона.

– Епидемиолошка ситуација на територији града Бора је боља него у другим местима али је нестабилна. Дошло је до повећања броја заражених, и с обзиром да смо јуче имали пет нових случајева позитивних на Ковид-19, прекјуче шест а позитивне смо имали и претходних дана размишља се о поновном увођењу ванредне ситуације на територији града – каже Миликић.

Нови Сад

Из Градског штаба за ванредне ситуације кажу да од доношења нове одлуке која забрањује локалним самоуправама да дозвољавају организована славља и окупљања, за сада нису добили нити један захтев за одржавање било каквих манифестација или других окупљања.

Извор: Блиц