Свет

СТРАВИЧНЕ ТВРДЊЕ! Турска наручила убиство, а налог за то је издат у Београду?

Аустријска политичарка курдског порекла кућу напушта само под полицијском заштитом јер наводно постији план за њено убиство.

Како наводи Дојче веле, један мушкарац је испричао полицији да је ту аустријску политичарку курдског порекла наводно требало да убије по налогу турске тајне службе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бериван Аслан већ се навикла на анонимне телефонске позиве. И на претеће поруке. А и с тиме да се на окупљањима националиста турског порекла може видети плакат с цртежом жене коврџаве, црвено-смеђе косе како виси на вешалима. Јасно је да се ту мисли на њу, чланицу аустријских Зелених.

Ових дана та политичарка курдског порекла, рођена 1981. у Турској, бивша посланица у аустријском парламенту, а однедавно одборница у парламенту у Бечу, ретко напушта кућу. Испред врата њенога стана је наоружана полицајка. А кад напушта кућу, Бериван Аслан то ради само уз полицијску заштиту.

Петнаестог 15. септембра Бериван Аслан добила је телефонски позив с непознатог броја. Савезна служба за заштиту уставног поретка и борбу против тероризма (БВТ) на тај начин ју је обавестила да један мушкарац који се предао полицији тврди да је требало њу да убије по налогу турске тајне службе МИТ.

Фејаз О. предао се да би, како је рекао полицији, „спасао своје дупе“. Бојао се да ће након атентата и он сам постати мета. Фејаз О. је отишао у полицијску станицу на Шотенрингу 7-9, дакле у ону зграду у којој се налази и бечко одељење Савезне службе за заштиту уставног поретка и борбу против тероризма. Он је дакле тачно знао где спада његов случај.

Мистериозни смртни случај

Мушкарац који се предао има 53 године, италијански је држављанин турског порекла. Живео је у Северној Македонији и недавно био умешан у један мистериозни криминални случај.

Ради се о смрти мушкарца чија родбина не верује да је место смрти које је наведено у званичном извештају тачно. Они указују на чињеницу да је леш мушкарца у којем су пронађене велике количине дроге пронађен у стану Фејаза О. Али званично се наводи друго место смрти.

На саслушању је Фејаз О. навео да је завршио обуку у турској тајној служби МИТ. И тврди да је недавно пензионисан. У стварности, тај човек би могао да се креће у сивој, зони између тајне службе и криминала: није више у активној служби, а могуће га је уцењивати. Другим речима: савршен за убицу.

Власти ћуте

Политичка тежина афере очитава се и у реакцији власти. У овом случају: уочљиво се ћути. Из државног тужилаштва наводе само да „о том случају не дају никакве информације“. Ћути и Служба за заштиту уставног поретка и борбу против тероризма. Из Министарства унутрашњих послова оцењују да је реч о „мушкарцу који изгледа да је психички болесник“ и који се предао. И да не постоји „акутна претња“.

Фејаз О. је најпре пуштен на слободу и становао је у једном хостелу недалеко од бечког Нашмаркта. Тек касније је за њега одређен истражни затвор. А сада власти уопште више и не коментаришу тај случај.

Предизборна кампања немогућа

Бериван Аслан је, међутим, од почетка под полицијском пратњом, 24 сата дневно. И то у току изборне кампање у Бечу где се кандидовала за место у покрајинском парламенту. Али праве кампање у њеном случају није ни могло да буде.

Иначе, баш око онога око чега је она ангажована тренутно се воде оштре расправе. Већ годинама се Бериван Аслан бави питањима интеграције, деловањем Странке права и напртка (АКП) турског председника Ердогана у Европи и мрежом десно-екстремног турског покрета „Сиви вукови“ ван Турске.

„Сиви вукови и исламисти

У јуну је у Бечу дошло до вишедневних изгреда и уличних сукоба: националисти турског порекла и исламисти напали су левичарске демонстрације и просторије левичарских клубова. Убрзо је постало јасно да су ти напади били координирани и припремљени. Аустријско Министарство унутрашњих послова оцењивало је чак да би у то могла да буде умешана турска тајна служба. Министар унутрашњих послова Карл Нехамер изјављивао је да „има индиција за то“. Истрага по том питању још увек траје, а „индиција има све више“, речено је на упит новинара.

Структуре и мрежа заједнице турског порекла, односно њена веза с турским властима уопште нису тако јасне. Мутна је биографија Фејаза О. који се предао полицији. Он тврди да се координатори акција у Аустрији налазе на Балкану. Инструкције за убиство у Бечу Фејаз О. је, наводно, добио „у турском ресторану ’Месопотамиа’ у Београду“.

Претња је реална

У Аустрији су активни „само мали људи“, рекао је Фејаз О. на саслушању. Али они имају јаку подршку. Бериван Аслан указује на „веома добро координирану мрежу џамија и удружења“, које покривају читав десни политички спектар, од мање секуларно-ултранационалистичких, до милитантно-исламистичких. То потврђују и споменути изгреди у јуну у Бечу. Многи нападачи показивали су тада „вучији поздрав“ Сивих вукова. Многи су извикивали пароле терористичке организације „Исламске државе“.

Бериван Аслан тврди да се многе џамије и културна друштва користе као „страначке централе АКП“.

„Они проналазе људе који се налазе на рубовима друштва“, каже Бериван Аслан. А кад се једном уплету у те кругове, преноси им се следећи осећај: „Према теби ће овде у Аустрији увек да поступају као према човеку друге класе. Али иза тебе стоји јака Турска.“

То је једна страна. Друга је: доушништво, индоктринација, претње, клевете, психичко насиље. Зато је пред вратима Бериван Аслан наоружана полицајка. И зато постоји полицијска заштита: јер је претња одреда турске тајне службе МИТ исто тако реална као претња радикалних појединачних нападача.

Последице за Анкару?

Одговарајући на новинарско питање, а не доводећи притом у везу конкретан случаје Бериван Аслан, министар унутрашњих послова Нехамер оцењује следеће: „Ако Ердоган и Турска покушавају да систематски организују мрежу доушника у Аустрији, онда то мора да има последице.“ Које – то се још не назире.

„Чињеница је да се од 2016. о људима у Аустрији циљано скупљају доушничке информације и на основу тих информација људи се у Турској хапсе“, каже Бериван Аслан. Она притом мисли на ухапшене турске држављане који су живели у Аустрији, што по владу у Анкари до сад није имало никаквих последица.

И усред те компликоване ситуације, Фејаз О. долази у полицијску станицу и почиње да прича: пролетос је, наводно, добио налог за убиство. То што је повредио ногу, као и корона-локдаун наводно су све одложили. Али сад је, тврди, само још чекао телефонски позив с наредбом да изврши убиство.

 

 

 

 

 

Извор: DW