Србија

СТРУЧЊАЦИ САГЛАСНИ: Ближимо се АЛАРМАНТНОЈ БРОЈЦИ заражених на дан, а то значи само једно – ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС

Све нас је данас шокирала корона бројка – у Србији су за само један дан заражене 1.053 особе! Будући да се ближимо граничној бројци од 1.500 заражених дневно, све гласније се спомиње поновоно увођење полицијског часа.

Није само црна бројка новозаражених та која је све оставила без текста, већ посебно забрињава број хоспитализованих од 823 на данашњи дан. Стога, сви се боје колапса здравственог система, а стручњаци у глас говоре да се неће седети скрштених руку и гледати како се корона шири по Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пооштравање мера многи најављују, а будући да смо тек на почетку трећег таласа и да се пик по неким прогнозама тек очекује за недељу и више дана, онда не чуди да би број ускоро могао прећи и 1.500 заражених, а са тим долази и прича о полицијском часу.

Београд по бројкама већ „зрео“ за полицијски час

– Уколико се број повећа и буде 100 заражених на 100.000 становника, онда би то можда био тренутак када би се и у нашој земљи могло очекивати увођење строжих мера – рекао је за „Блиц“ епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида-19, проф. др Бранислав Тиодоровић.

Иначе, ситуација у Срибије је сада оваква – 71,04 на 100.000, а у Београду чак 177,9 на 100.000! Дакле, престоница је пракитчно „зрала“ за увођење најстрожих мера,.

Ево шта је даље још др Тиодоровић говорио о мерама и полицијском часу.

1.500 заражених и полицијски час

-… Немачка је рецимо увела полицијски час у неким покрајинама, Француска, Италија, Словенија, а да ли ћемо ми увести додатне мере, па хоћемо сигурно, према мом мишљењу то је ако пређемо 100 на 100.000 активних случајева, онда би требало размишљати о најоштријим мерама. У том случају бисмо имали до 1.500 позитивних – рекао је Тиодоровић јуче за „Блиц“.

О полицијском часу, како је рекао и минситар здравља Златибор Лончар, за сада се још не расправља, али је и он рекао да би то могло да дође на дневни ред у случају да имамо 1.500 заражених за дан.

Управо она бројка којој смо јако ближу…

Др Кон: Треба размишљати о забрани кретања

Опцију увођења полицијског часа нико није искључио. Говорио је о томе и епидемиолог др Предраг Кон.

– Треба размишљати о забрани кретања у неком облику, да се нешто скрати, да се иде само до продавнице… За сада није опција ванредно стање. Ми не можемо да одустанемо ако је неопходно да уведемо ванредно стање – рекао је раније епидемиолог др Предраг Кон.

Он је истакао да је Кризни штаб врло забринут.

– Ми видимо да се препоруке никада не поштују и то је нешто што нас чини врло фрустрираним. Ми смо врло забринути, тешка забринутост то јесте, није страх. Никог не желимо да ограничавамо, али желимо да спречимо смртни исход – истакао је наш стручњак.

Ни чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић није искључила могућност пооштравања мера, али није прецизирала када би то могло бити, док је министар здравља Златибор Лончар дао данас објашњење зашто је затварање свуда у Европи већ присутно.

Како је даље Лончар истакао, проблем је гласна музика, довикивање, грљење, љубљење… Довикивањем, без маске, шанса за ширење вируса је велика.

– Проблем је када је гласна музика, када не можете да причате на дистанци. Ако је неки концерт, ако је гласна музика, ми не можемо да чујемо једни друге и морали би да приђемо. Много је мање таквих ситуација до 20 и 21 час, него после тога. Није проблем класично седење, али прегласна музика, када морате да приђете. Понављам ми можемо да функционишемо само ако будемо умерени, јер је много боље да радимо и до 8, 9, 10 сати, колико год се договоримо, али да радимо сваки дан, него да дођемо у ситуацију да затворимо и да не радимо уопште. Зар не видимо шта се дешава у региону, све се затвара – истако је министар Лончар.

Што се тиче полицијског часа, о томе се за сада још не расправља, казао је он, али је и он рекао да би то могло да дође на дневни ред у случају да имамо 1.500 заражених за дан.

Упитан да ли се размишља о увођењу нових мера он је рекао да нам је потребан баланс између мера и функционисања државе.

– Ако хоћете да обезбедите лекове, плате за запослене, нове болнице то не може да се оствари ако све затворите. Нису мере те које ће победити корону, то је наша свест – навео је министар.

Како је даље нагласио мере неће помоћи уколико грађани не схвате да је важно да их се придржавамо, јер тако штитимо себе, али и друге.

– Није реално да смо толико неодговорни да треба неко да нас затвори у кућу да би ми схватили шта треба да радимо. То је требало у једном моменту када нисмо знали довољно о самом вирусу – закључио је Лончар.

Извор: Блиц