Србија

СТРУЧЊАК ИЗНЕО ЈЕЗИВЕ ПОДАТКЕ: Ево како је карантин утицао на ПСИХИЧКО СТАЊЕ СРБА

Која су најчешћа душевна обољења која се јављају код нашег становништва и како је корона утицала на психичко стање људи

Душевна или ментална болест је у најширем смислу сваки поремећај функција мозга који утиче на мишљење, осећаје или способност особе да комуницира са својом околином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Недавни случај самоубиства на Дорћолу, указао нам је на проблеме душевних стања код особа и како могу резлутирати кобним завршетком.

Психолог Ана Андонов одговорила је на питања која су најчешћа душевна обољења која се јављају код нашег становништва и како је корона утицала на психичко стање људи.

– Најчешћи психички проблеми са којима се људи код нас суочавају су: Анксиозност и депресија, што је најчешћи проблем не само у Србији, већ и свуда у свету. Када смо суочени са трауматичним ситуацијама, као што је случај са тренутним стањем пандемије, ови проблеми ескалирају.

– Током трајања ванредног стања и карантина, најчешће су се људи жалили присуство фобија, опсесивно-компулзивних симптома, паничних напада што све спада под симптоме АНКСИОЗНОСТИ.

– Последице увођења карантина су још увек присутне. Међутим, те последице нису само од увођења карантина, већ и од реалног страха људи за сопствени живот и животе блиских особа услед појаве вируса о којем се пре 2019. године није знало ништа. Ситуација изолације и стаха за сопствени живот свакако може да доведе до тога да се код особе јави ,,окидач” за појаву психичког проблема, у зависности од тога у којој мери је особа доживела ову ситацију као трауматичну. Са друге стране, особе које су и пре пандемије имале психолошке потешкоће су често истицале погоршање симптома.

– Неизвесно како ће људи реаговати уколико се поново уведе ванредно стање, јер ипак свако реагује другачије. Неки људи се лакше адаптирају на новонастале околности, па ће њима бити лакше да поднесу ситуацију са којом су већ упознати. Са друге стране, особе које се теже адаптирају или које имају већ психолошке потешкоће, њима би поновно увођење карантина потенцијално ТЕЖЕ ПАЛО.

Извор: Објектив/srbijadanas.com