Свет

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Ево шта је пронађено код Наваљног! Пет земаља писало СБ УН: Тровање је претња!

Њујорк — Тровање Наваљног представља претњу међународном миру и безбедности, оцењују Велика Британија, Француска, Немачка, Естонија и Белгија.

Те земље су послале писмо Савету безбедности УН, у које је Ројтерс имао увид, и у ком позивају Русију да хитно, потпуно и транспарентно обелодане околности напада на руског опозиционог лидера и о томе обавесте Савет безбедности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски амбасадор при УН Василиј Небензија рекао је новинарима да руске власти и даље чекају да Немачка и Француска одговоре на њихов захтев да пошаљу доказе, како би Москва могла да утврди да ли је потртебно да покрене истрагу.

О наводном тровању Наваљног било је речи и на самиту држава чланица ЕУ у Бриселу. На том састанку је званично осуђена наводна употреба хемијског оружја против руског опозиционог лидера.

„Осуђујемо употребу хемијског оружја и позивамо Русију да спроведе истрагу. На то питање ћемо се вратити током наредног самита, који ће бити одржан за неколико недеља“, најавио је председник Европског савета Шарл Мишел.

Подсетимо, Наваљном је позлило у авиону док је био на турнеји по Сибиру и одмах је пребачен у болницу у Омску, где је пао у кому. Руски лекари казали су да сумњају на метаболички поремећај, а одбили су сваку могућност да је Наваљни можда отрован.

То је званична верзија, а она незванична, која се појављивала по медијима и друштвеним мрежама, гласи да су руски лекари одуговлачили са дозволом за пребацивање Наваљног у немачку болницу Шарите како би се из његове крви изгубили трагови отрова.

Ројтерс је имао разговор с болничарима који су се у Омску први срели са Наваљним и који су изнели забрињавајуће податке о томе како је и ко прикривао суштину – ниво шећера у крви Наваљног.

Када је пребачен у Немачку, тамошњи лекари су саопштили да имају доказ да је Наваљни отрован нервним агенсом новичоком.

Москва апсолутно све негира, без обзира на то што се на Русију врши притисак да истражи и обелодани узрок пада у кому најжешћег критичара Кремља.

 

 

 

 

Извор: Б92/Тањуг