Србија

ТРАЖИ СЕ 28.000 РАДНИКА У СРБИЈИ! Ево шта треба да урадите! ВЕЛИКА ПРИЛИКА ЗА МЛАДЕ!

Фото: Pixabay.com

Пријава кандидата за програм „Моја прва плата“ у оквиру кога је 10.000 компанија огласило позиције, почиње данас, а најтраженији кадрови су економисти, правници, лекари, стоматолози, медицинске сестре, грађевински, машински инжењери, али и продавци, административни службеници, машински техничари, бравари, рачуноводје…

Руководилац Центра за едукацију и дуално образовање Привредне коморе Србије (ПКС) Мирјана Ковачевић каже да је одзив послодавца за оглашавање позиција био изузетно добар и да су понудили приближно 17.000 позиција за 28.000 радних места.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због великог интересовања послодаваца за програм и највећег броја пристиглих пријава у последња два дана рока за пријаву компанија, отварање пријава за младе људе који су заинтересовани да отпочну своју радну каријеру померено је за 8. октобар.

„Било је потребно пажљиво сагледати и видети да ли је све усаглашено са условима у јавном позиву, а важно је знати да такодје ни кандидати неће бити ошстећени што се тиче времена за пријаву и за то ће имати довољно времена“, рекла је Ковачевић Тањугу.

Истиче да су млади на порталу „Моја прва плата“ могли да виде које су позиције оглашили послодваци, о којим компанијама је рец и која врста и ниво образовања су потребни за то.

За потребе пријаве компанија, оглашавање позиција и пријаве кандидата, осмишљен је јединствени портал који је омогућио привреди и младима да не морају ништа да достављају у папирном облику, већ све потребно могу да одраде електронски, на порталу .

Саговорница Тањуга наводи да је на основу досадашње анализе више од 70 одсто радних позиција огласено за младе за средњом школом, а највише су тражени продавци, књиговодје, административни службеници, медицинске сестре, машински техничари, бравари, машинбравари, рачуноводје…

Што се тиче вишег нивоа образовања, најтраженији су економисти правници, лекари, стоматолози, градјевински, машински инжењери.

„Пријаве су пристигле из свих делова Србије, различитих делатности и обима компанија, предњачи приватни сектор , а што се тиче броја пријава највише их је из Београда, потом Новог Пазара, Ниша, Новог Сада, Крагујевца, Зајечара , Крушевца, али има и послодаваца и предузтеника из мањих места“, каже Ковачевић.

Иначе, Влада Србије је програм „Моја прва плата“ покренула са циљем да се подстакне оспособљавање за рад младих људи и пружи подршка привреди у решавању проблема недостатка кадрова.

Програм предвидја деветомесечно оспособљавање на конкретним пословима, а за те намене опредељено је две милијарде динара.

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Блиц.рс