Србија

ТУГА! ПРЕМИНУО БОРА ДРЉАЧА: Чувени певач нас напустио у 80-ој години

Фото: Јутјуб

Трагедија.

Певач Бора Дрљача преминуо је данас, 11. октобра, у 80. години живота.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се сазнаје, певач је преминуо у кући.

Борислав Бора Дрљача је певач народне музике који је рођен 29. августа 1941. године у селу Доња Суваја, у општини Босанска Крупа. Борин отац Бранко је био економ, пословођа у трговини и матичар, а такође је лепо певао и свирао гитару. Мајка Стоја је била економ и страдала је у Другом светском рату. После њене смрти, отац се поново оженио, а певачу није остала ниједна мајчина слика.

Према Бориним речима, најгори дани његовог живота су били када су почели југословенски ратови, пошто босанска телевизија није хтела да пушта његове песме јер је био Србин, а није хтела ни српска телевизија јер је био из Босне.

Бора је завршио основну школу у Суваји након чега је отишао код стрица у Бачку Тополу. Тамо је завршио средњу пољопривредну школу. Био је млад када је дошао у Београд и почео је да пева у КУД „Бранко Радичевић“ и „Шпанац“. Сиромаштво је одредило његов пут јер га је мотивисало да постане неко и нешто у животу. Пријавио се на аудицију за Радио Београд коју је положио и убрзо је његова музичка каријера кренула узлазном путањом.

Бора је био један од најпопуларнијих певача у Југославији. Стекао је статус Истакнути уметник и добио је награду за животно дело. Снимио је преко 50 носача звука на којима се налази око 400 песама. Продао је преко пет милиона плоча и касета. Наступао је по целом свету, а највише у Америци, Канади, Аустралији и западној Европи. Најтежи период у његовој каријери био је почетак југословенских ратова када српска телевизија није хтела да пушта његове песме јер је рођен у Босни, и обратно, босанска телевизија га је забранила јер је пореклом Србин.

Из првог брака, са покојном супругом Верицом, има два сина: Владимира који је магистрирао менаџмент у Паризу и Бранислава који је дипломирао сликарство у Београду. Бора је тешко поднео супругину смрт јер је у питању самоубиству. Верица је узела превише седатива и оставила је опроштајно писмо у коме никога није кривила за то што је урадила. Са другом супругом, Радомирком Сладић, живи у Београду. Упознали су се на његовом концерту 2007. године и од тада су заједно.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com