Регион

УДАР НА СРБЕ У ЦРНОЈ ГОРИ! Нови отимачина Мила Ђукановића: Ево шта је одлучила црногорска влада!

Фото: Јутјуб

Одлазећа црногорска влада изгледа покушава да зада још један ударац Српској православној цркви и Србима у Црној Гори, пре него што репови режима Мила Ђукановића напусте извршне институције у тој земљи. Градска управа Подгорице, уз сагласност одлазеће владе, наиме, планира да 2.000 квадратних метара грађевинског земљишта тик уз Цркву Светог Ђорђа у Подгорици преда на управу Црногорској православној цркви.

Тим поводом огласио се Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, старешина ове подгоричке цркве, који је подсетио да ово није први „напад“ на ово земљиште, и да је главни град већ покушао, и то неуспешно, да ту парцелу изнајми приватницима за ауто-перионицу!?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Џомић је навео да та одлука незаконита и да постиче на сукобе на верској основи.

У саопштењу које потписује Џомић, образложено је да гарска управа Подгорице планира да пренесе право својине на земљиште Црногорске православне цркве, а да је за пренос власништава земљишта сагласност дала Влада која је још у техничком мандату и то без одржавања седнице.

Он је најавио да ће бити искоришћена сва правна средства да се одлука поништи.

Срби у Црној Гори месецима су протествовали против покушаја режима Мила Ђукановића да, уз помоћ спорног Закона о слободи вероисповести, преотме православне светиње у тој земљи. На стотине литија одржано је широм Црне Горе, а на крају бурног процеса Милов ДПС изгубио је на парламентаним изборима у Црној Гори крајем августа. Опозициона колиација, која се обавезала на измеју спорног закона, добила је мандат за састављање владе на чијем би челу требало да буде Здравко Кривокапић.

Међутим, док се земља налази у транзицији, а Милови репови и даље воде владу и држе извршне институције донета је одлука о отуђењу овог земљишта.

Џомић је додао и да је ова одлука још апсурднија и неморалнија ако се уму у обзир и тренутна епидемиолошка ситуација као и неке историјске чињенице.

„У јеку епидемије и катастрофалне здравствене ситуације, уместо да се брине о здрављу грађана и да све снаге уложи у изградњу недостајуће градске болнице у Подгорици, градска власт истрајава на необјашњивом сејању подела и подстицању сукобљавања грађана на верској основи. Још је апсурдније што овакву одлуку доноси одлазећа Влада са потписом премијера који је постао народни посланик и то после свега што се догодило током претходне године. Одлука је незаконита и искористићемо сва правна средства да се поништи“, стоји у Џомићевом саопштењу.

Они истиче да је градска управа и раније неуспешно покушавала парцелу на којој планирана изградња верског објекта да изнајми за – приватну ауто-перионицу.

„Довољно је да кажем да је у захвату ДУП Нова варош 2 уписан само један верски објекат – Црква Светог Ђорђа. А на Конику, где је детаљним планом предвиђена изградња верског објекта, Главни град је покушао, и то неуспешно, да ту парцелу изнајми приватницима за ауто-перионицу!?! Намера је јасна: тамо где је планиран верски објекат градња се не дозвољава, а поклања се имовина, и то одузета од Цркве, тамо где није планиран никакав верски објекат“, револитирано објашњава старешина подгоричке цркве.

Он напомиње и да је одлука неправедна и са моралне стране јер се зна да је спорно земљиште одузето Цркви Светог Ђорђа после Другог светског рата.

„Посебно указујем да је реч о земљишту које је, према доступним јавним исправама историјског и правног карактера, одузето после Другог светског рата од Цркве Светог Ђорђа и зато је намера Главног града још више у сукобу са моралом и са правдом. Бојим се да у таквом поступању има и елемената за кривичну одговорност. Формираћемо правни тим који ће се бавити овим питањем ради заштите права наше Цркве“, апострофира Џомић.

Џомић се а крају осврнуо и на чињеницу да управа града Подгорице није испоштовала споразум који је имала са Црквом Светог Ђорђа.

„Обавештавам јавност да градоначелник Иван Вуковић, као и његов претходних Стијеповић, ништа нису предузели да изврше обавезе Главног града према Митрополији на основу споразума из 2014. године за земљиште преко пута Цркве Светог Ђорђа. Први рок је истекао, тражили су продужење другог рока и он истиче за нешто више од пола године. Изашли смо у сусрет, али ништа нису урадили да изврше своје обавезе по одлукама Скупштине Главног града и нотарском споразуму. Неразумно је да се не извршавају обавезе, а да се ради нешто што нема везе ни са правдом, ни са моралом, ни са законитошћу, а ни са интересима грађана који су јасно исказали свој став према тзв. верској политици одлазећег режима“, закључује Џомић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс