Србија

УДАРНА ВЕСТ! Данас ће све бити познато у вези нове владе! Бар 50 одсто ресора водиће жене, у коалицији и Шапић и СПС?

Нову владу Србије чија је мандатарка Ана Брнабић чиниће 50 процената жена, два нова министарства и по свој прилици коалиција напредњака, социјалиста и Шапићевог СПАС-а.

После скоро четири месеца од када су одржани парламентарни избори, данас би, после седнице Председништва Српске напредне странке, требало да буде познат састав нове владе – ко ће чинити коалициону већину, као и ко ће бити министри. Претходних месеци свака информација чувана је у најстрожој тајности. У ствари, за тим није ни било потребе, јер осим председника Србије и СНС Александра Вучића, нико није знао детаље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре десетак дана први пут је поменуо да ће предложити мандатарки Брнабић два нова ресора и појачање у виду жена министара.

Гостујући пре две вечери у једној телевизијској емисији, Брнабићева је истакла да ће у новој влади бити сјајна енергија и такође је потврдила да ће половину владе чинити жене. Током претходних месеци у јавности се спекулисало да би то могле да буду Дарија Кисић Тепавчевић, Ирена Вујовић, Марија Обрадовић…

Брнабићева је навела да је на многе министре поносна и да су многи урадили одличан посао.

Она је истакла да је тачно да су неки министри ишли у стране амбасаде да би тако лобирали сами за себе.

– То је најгора ствар коју неко може да уради за себе, то је и председник Вучић једном рекао. Колико нека амбасада лобира за некога, толико му се пропорционално умањује шанса да постане министар. То је најгора могућа препорука – нагласила је мандатарка.

Она је рекла да је СНС добила највећу подршку грађана, и да је управо и зато огромна одговорност на леђима напредњака – да саставе што бољу Владу да би се наставио напредак Србије.

– Зато смо и чекали, како су нас неки критиковали. Никада неко није имао такву одговорност, односно такво поверење грађана. Ми морамо да дамо све од себе да бисмо то поверење оправдали – навела је Брнабићева.

Она је рекла да иако су резултати добри, то њену владу неће уљуљкати, него ће држава покренути никада јачу борбу против организованог криминала.

– Грађани ће видети озбиљне измене у том смислу и нико неће бити заштићен – рекла је Брнабићева.

Иако се засигурно не зна ко ће у владајућу коалицију, медији последњих дана пишу да ће она бити најшира могућа и да ће поред СНС и СПС у њу ући и Шапићев Српски патриотски савез. У прилог томе говори и изјава премијерке:

– Идеја је да имамо што шири друштвени консензус о тешким питањима.

Према сазнањима „Блица“, социјалисти би требало да имају мање мандата него до сада, с обзиром на изборни резултат, а они који остану министри највероватније ће добити неке друге ресоре.

Све чешће се говори и о нестраначким личностима које ће ући у владу, а колико ће таквих примера бити сазнаћемо данас.

Неки извори блиски Вучићу кажу да ће бити замењено најмање пет министара из СНС, као и да је место поред Ане Брнабић загарантовано још само министру пољопривреде Браниславу Недимовићу и финансија Синиши Малом.

Одраније је познато да је Вучић све време од избора 21. јуна трпео различите притиске када је реч о саставу владе. Притискали су га напредњаци који су инсистирали на томе да сви министри буду из Српске напредне странке, а ништа мање нису били захтевни ни мали коалициони партнери. Сви су сматрали да заслужују да имају ресор иако сви резултатима то нису заслужили. Коначно, можда најјачи притисци ишли су из појединих страних амбасада. Појединци су долазили код Вучића и говорили му да имају подршку лично Владимира Путина или Ричарда Гренела.

Због обавеза на међународном плану, на нову владу чекало се дуже него што је уобичајено, а Вучић је имао тежак задатак јер је практично за сваки од ресора фигурирало по четворо, петоро кандидата. Тај списак сада је сведен на тачан број, а имена ће грађани Србије сазнати вечерас после седнице Председништва СНС.

Пејић: Очекујем исти број министара, СНС не мора да прави уступке
Директор Агенције Фактор плус Владимир Пејић сматра да ће Влада Србије имати приближно исти број министарстава као и до сада, јер СНС није у ситуацији да мора да задовољава апетите коалиционих партнера.

– СНС владу може да формира самостално и не мора да чини уступке да партнерима даје министарска места или неке друге високе функције, зато и нису потребна бројна министарства – оценио је Пејић за Тањуг.

Каже да може да дође до поделе одређених министарстава, о чему је и председник Александар Вучић говорио, а тешко је сада рећи која министарства ће и на који начин бити подељена. Упитан да ли очекује да неко из опозиције, а није прешао цензус, буде министар, Пејић каже да је све то сада нагађање, али га, додаје, не би изненадило да Вучић позове неког од њих или нестраначку личност. Пејић је раније оценио да ће нова влада бити на неки начин концентрациона, односно да ће са напредњацима у коалицији бити и СПС, али и СПАС Александра Шапића, само је, каже, питање на ком нивоу.

Београд

Брнабић са лидерима СПС и СПАС

Председница Владе Србије Ана Брнабић сутра ће одржати консултације о саставу нове владе са представницима Социјалистичке партије Србије и Српског патриотског савеза, сазнаје ексклузивно „Блиц“.

Према речима нашег саговорник, у Владу Србије најпре у 8 сати ујутру долази Ивица Дачић са сарадницима, а потом у 9 сати и Александар Шапић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс